Facebook krijgt 'zelfmoordknop'

Facebook voegt iets nieuws toe aan de sociaalnetwerksite om nog meer zijn steentje bij te dragen aan zelfmoordpreventie. Het bedrijf werkt daarvoor samen met enkele organisaties uit de welzijnssector en de universiteit van Washington.

Bedoeling is om gebruikers meer kans te geven om in te grijpen als ze een verontrustende post van een vriend zien. De 'zelfmoordknop' werkt zowel op de desktopversie als mobiel.

Wie iets leest waaruit blijkt dat een Facebookvriend hulp nodig heeft omdat hij of zij zichzelf iets zou kunnen aandoen, kan op het pijltje rechtsboven de post klikken en dan op 'bericht rapporteren'. Zo kan je de vriend in kwestie bereiken, een andere vriend die kan helpen contacteren of de zelfmoordlijn inschakelen. Vervolgens leest Facebook de post en kan zelf ook ingrijpen indien ze dat nodig achten. De persoon die de onrustwekkende post verstuurde, krijgt dan dit scherm:

Facebook


Daarna komen volgende opties tevoorschijn:

Facebook


Wil de betrokken persoon praten met iemand, dan kan dat. Hij kan iemand bellen, een Facebookberichtje sturen of de zelfmoordlijn contacteren. Facebook zal ook video's aanbieden van reële verhalen van mensen die met zelfmoordgedachten kampten.

Verder is er een sectie met eenvoudige relaxatietechnieken, zoals bakken, tekenen, een wandelingetje maken of een bibliotheek bezoeken.

Facebook is al langer met zelfmoordpreventie bezig - sinds 2011 - maar het is de eerste keer dat de sociaalnetwerksite dit direct inbouwt in posts. Voorlopig enkel in de VS, waar vandaag de helft van de gebruikers dit kan gebruiken. De komende maanden volgt de rest van Amerika.


Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website zelfmoord1813.be.