Facebook krijgt bakken kritiek over zich heen: zo bescherm je je privacy, of verwijder je je profiel

EPA
Facebook ligt zwaar onder vuur na de bekendmaking van de gegevensdiefstal van meer dan 50 miljoen gebruikers, data die door het bedrijf Cambridge Analytica gebruikt zijn om verkiezingen wereldwijd te beïnvloeden. De hashtag #DeleteFacebook piekt sinds afgelopen weekend, en steeds meer gebruikers zoeken informatie op over hoe ze zich beter kunnen beschermen of zelfs hun profiel kunnen verwijderen. 

Het aantal Facebook-gebruikers dat zich zorgen maakt over hun privacy neemt hand over hand toe. Ook al hebben ze de afgelopen jaren - bewust of onbewust- het bedrijf uitgebreid laten meekijken in hun doen en laten, toch vragen velen zich nu af hoe ze hun profiel beter kunnen beveiligen. 

Apps blokkeren die je volgen

Als je een app downloadt of als je je met Facebook inschrijft op een website, dan geef je die bedrijven toegang tot je Facebookprofiel. Je profiel bevat meestal heel wat informatie over jou, zoals je telefoonnummer, je werkgever, je locatie…

Om je privacy enigszins te beschermen codeert Facebook je data, zodat die anoniem blijft voor advertisers. Maar het is zeker geen slecht idee om eens grote kuis te houden in al jouw gedownloade apps.

Zo ga je te werk

Bij 'instellingen' zie je het menu 'apps'. Daar kan je zien welke apps jou volgen. Verwijder de apps die je niet meer gebruikt. 

Facebook

Deactiveren en verwijderen

Een aantal gebruikers gaat nog verder en wil zijn account volledig verwijderen. 

Dat kan op twee verschillende manieren. Facebook maakt een onderscheid tussen je profiel deactiveren en verwijderen

In het eerste geval staat je profiel op non-actief, kan je niets meer posten en kan niemand je nog terugvinden, maar kun je later wel gewoon je account opnieuw activeren en zijn al je gegevens, voorkeuren, foto's, enzovoort gewoon bewaard.

In het tweede geval wordt je volledige profiel echt verwijderd, samen met je voorkeuren, posts, foto's, enzovoort. 

Je account deactiveren is relatief gemakkelijk. Bij 'instellingen' en 'algemene accountinstellingen' zie je het menu 'account beheren'. Daar kun je kiezen voor de optie 'je account deactiveren'. Doe je dat, dan wordt je profiel uitgeschakeld en worden je naam en foto's verwijderd uit de meeste dingen die je hebt gedeeld. "Sommige informatie kan nog zichtbaar zijn voor anderen, zoals je naam in de vriendenlijst van iemand anders en chatberichten die je met vrienden hebt uitgewisseld", waarschuwt Facebook. 

Je profiel opnieuw activeren kan dan door je gewoon opnieuw aan te melden. Maar opgepast: ook als je je via een andere app aanmeldt bij Facebook, wordt je profiel opnieuw geactiveerd. Meer info vind je via deze tutorial van Facebook zelf.

Je profiel verwijderen kan ook, maar dan kan het later nooit meer geactiveerd worden. Die optie is iets moeilijker te vinden, omdat Facebook uiteraard de voorkeur geeft aan deactiveren. Verwijderen doe je via deze link, die enkel te vinden is via de helppagina 'Hoe kan ik mijn account permanent verwijderen'. Je downloadt ook best eerst ook een kopie van je gegevens. Als je je account verwijdert, wordt in principe alles over jou van de Facebook-servers gewist: je voorkeuren, je likes, je posts, je foto's, enzovoort. Het kan tot 90 dagen duren vooraleer alles is verwijderd van de back-upsystemen.

Toch houdt Facebook ook een slag om de arm wanneer je je profiel verwijdert en blijft er onduidelijkheid bestaan wat er met je gegevens gebeurt. Het bedrijft zegt op zijn helppagina zelf dat "kopieën van sommige items (zoals logbestanden) mogelijk in onze database blijven staan". Maar, ze "zijn niet meer gekoppeld aan items die een persoon kunnen identificeren".

Bovendien bleek al in 2015 dat Facebook ook het surfgedrag van niet-gebruikers volgt, dus helemaal veilig voor de site ben je nog steeds niet. De Belgische privacycommissie daagde het bedrijf daarop voor de rechter en won die rechtszaak vorige maand, maar Facebook ging in beroep.




21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Erik Quartier

    De Engelsen hebben de verkiezingen gemanipuleerd ipv de Russen,wat gaat May nu doen?

  • Andrew Clossus

    facebook zet cookies op je computer vanaf het moment je op een site zit die facebook artikels of content gebruikt. Dit zijn heel veel sites, en het enige dat je kan doen is deze cookies blokkeren. Facebook niet gebruiken is niet genoeg .

  • Jacques Delalieux

    Blijf toch weg van die rotzooi.

  • eric debanne

    Facebook heeft men niet nodig !

  • gibbe wouters

    Ik bepaal toch wat iedereen mag zien, wat is het probleem?