Facebook is nu ook eigenaar van je gezicht

Fortune
Als je dacht dat je het ondertussen wel had gehad met het bedenkelijke privacybeleid van Facebook: het bedrijf is zopas nóg een stapje verder gegaan. In zijn nieuwe app maakt de sociaalnetwerksite gebruik van een ver gevorderde 'faceprint' technologie. Die herkent je gezicht op foto's, zelfs zonder dat je getagd bent, en koppelt het aan een locatie. Wetten om dit soort technieken tegen te houden, bestaan nog niet. Zo krijgt Facebook dus het alleenrecht op ons - en ons gezicht.

Taggen, dat systeem kende je al langer. Vanaf nu heeft Facebook je hulp echter niet meer nodig om mensen te herkennen op foto's. De nieuwe 'faceprint'-technologie kan het namelijk zelf. Net zoals bij vingerafdrukken, maakt de techniek gebruik van een set unieke kenmerken om gezichten te identificeren, een technologie die ook gehanteerd wordt door de FBI. Maar die van Facebook is onovertroffen. Het bedrijf beschikt over de meest geavanceerde techniek én de grootste database met gezichten.

Het gebruik van die sterke 'faceprint'-technologie breidt de sociaalnetwerksite nu uit in zijn nieuwe app 'Moments'. Dat programma sorteert foto's in je telefoon per plaats en locatie, bijvoorbeeld een trouwfeest, een fietstocht of een verjaardag. De app tagt automatisch de mensen in die foto's op basis van je vriendenlijst op Facebook, en stuurt ze naar hen door.

Geen toestemming nodig

Gemakkelijk zou je denken, en dat benadrukt ook een woordvoerder van het bedrijf: "De app maakt het overbodig om verschillende camera's te gebruiken op een evenement. Het stuurt de foto's vanop één toestel snel en gemakkelijk door naar alle aanwezigen". Toch is er meer aan de hand. Facebook kan namelijk via die gezichtsherkenning gegevens verzamelen over waar we ons met wie bevinden, zonder daarvoor nog toestemming te vragen.

Wankele wetten

Wetten om Facebook tegen te houden bestaan nog niet. Gesprekken die werden opgestart om richtlijnen omtrent het gebruik van 'faceprint'-technologie vast te leggen, zijn gestaakt. Het lijkt er dus op dat geen enkele barrière het bedrijf kan tegenhouden. En zo krijgt Facebook vrij spel om nog meer te rommelen in ons privéleven.

Want wat als Facebook bijvoorbeeld je gezicht herkent waar je niet gezien wil worden, zoals bij een aids-centrum, abortuskliniek of stripclub?

Moments