Facebook is begonnen met labelen van nepnieuws

Facebook biedt de mogelijkheid nepnieuws te rapporteren met een speciale knop.
ANP Facebook biedt de mogelijkheid nepnieuws te rapporteren met een speciale knop.
In de Verenigde Staten is Facebook van start gegaan met het labelen van nepnieuws. Techsite Gizmodo stelde dit weekend vast dat een artikel waarin werd geclaimd dat de smartphone van president Trump de bron is van meerdere lekken, het label 'disputed news' (betwist nieuws) meekreeg.

Het nepverhaal over Trump verscheen op de website van The Seattle Tribune, een satirisch medium dat verzonnen artikels de wereld instuurt en daar geen geheim van maakt. Factcheckers van Snopes.com en PolitiFact bestempelden het verhaal als onwaar.

Facebook

Facebook ging eerder al soortgelijke samenwerkingsverbanden aan in Nederland, Frankrijk en Duitsland. In alledrie de landen zijn dit jaar verkiezingen. Gespecialiseerde feitencheckers en journalisten van gerenommeerde media als AP, AFP en de Franse publieke omroep controleren verhalen die door Facebookgebruikers worden gerapporteerd.

In die landen krijgen de gebruikers de mogelijkheid om berichten die ze niet vertrouwen te melden. Als twee feitencheckers vervolgens onafhankelijk van elkaar tot de conclusie komen dat een bericht nep is, voorziet Facebook het van de waarschuwing "in twijfel getrokken", met uitleg erbij. Berichten die zo'n negatieve beoordeling krijgen komen lager in de berichtenstroom te staan. Ook kan er niet meer mee worden geadverteerd.

Berichten verwijderen gaat te ver, vindt het bedrijf. "Uiteindelijk is het aan de gebruiker zelf om te bepalen wat hij ervan vindt", zegt woordvoerder Patrick Walker. Hij erkent dat er ook discussie is over de betrouwbaarheid van reguliere nieuwsmedia.

''Dat is een bredere discussie. Maar diverse media bewijzen al vele jaren dat ze grondig journalistiek onderzoek doen.'' Factcheckers die met Facebook samenwerken, houden zich aan vaste principes die zijn opgesteld door het Amerikaanse Poynter Institute.
2 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Boris Kemps

    Zullen velen niet graag horen nepnieuws is toch al jaar en dag de standaard waar moeten alle leugenaars en ordinaire meelopers zich nu mee gaan bezighouden ocharme de sukkelaars

  • Anonymous

    mooi zo