Facebook houdt bij met wie jij belt en sms't, maar zo schakel je dat uit in een wip

AFP
Facebook verzamelt al jaren met wie je belt en sms't, wanneer je dat doet en hoelang je aan de lijn hangt. Dat is althans zo voor gebruikers met een Androidtelefoon die gebruikmaken van de Facebook-apps.

Het bedrijf erkende gisteren de praktijken, maar zei er wel bij dat gebruikers daarvoor zelf hun toestemming hadden geven. Tijdens de installatie van de Facebook-app, Facebook Messenger of Facebook Lite kan je die apps inderdaad toegang geven tot je telefoongegevens om je contacten te importeren. Maar veel gebruikers stonden er niet bij stil dat Facebook wel ietsje méér deed dan hun vrienden toevoegen.

Facebook stipt aan dat smartphonegebruikers de optie kregen om die import van telefoondata over te slaan, en dat klanten die gegevens ook altijd kunnen downloaden. Het bedrijf beweert ook nog dat mensen die de 'gesynchroniseerde contacten'-functie uitschakelen, meteen ook alle bewaarde oproep- en sms-geschiedenis wissen. 

rv

Facebook verklaart nog dat het de inhoud van oproepen en sms'jes niet bijhoudt, en dat het de verzamelde informatie niet verkoopt aan derden. Gezien het grote datalek aan Cambridge Analytica, is het maar de vraag in welke mate dat een geruststelling kan zijn. Dit kan je alvast zelf doen:

1. Zo schakel je in de Facebook-app de synchronisatie van de bel- en sms-geschiedenis uit.

- Tik op het icoontje met de drie horizontale streepjes.

- Kies 'App-instellingen'.

- Daar kan je de instellingen voor 'Contacten continu opladen' wijzigen, en vind je mogelijk ook 'Je gespreks- en sms-geschiedenis synchroniseren'.

rv

2. Hier zie je welke contacten jij hebt opgeladen naar Facebook. 

Op deze pagina kan je enkele of alle contacten en de bijhorende gegevens bekijken en verwijderen. Je vindt via die pagina zowel de contacten die je bij Facebook zelf hebt opgeladen als de namen die je met Messenger importeerde.

rv

3. Hier download je alle gegevens die Facebook van jou bijhoudt.

Bij 'Algemene accountinstellingen' klik je op 'Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens'.

rv

4. Pas de machtigingen van de apps aan op je smartphone

Op je Androidsmartphone zelf kan je ook bepalen tot welke functies apps toegang hebben. Tot Androidversie 6.0 ging dat niet, waardoor je de apps van Facebook sowieso toegang moest verlenen tot alles of niets. Ben je er toch gerust in dat je Facebook nooit toegang gaf tot jouw sms- en belgegevens? Kijk het toch maar eens na voor de zekerheid, want Facebook bleef via een achterpoortje tot oktober 2017 de oude toelatingsregels van Android 4.0 gebruiken, weet ZDnet. Zo kreeg het gewoonweg automatisch toegang tot telefoon- en sms-geschiedenis.

- Ga naar 'Instellingen', kies daar 'Apps' of 'Toepassingen' en scroll dan naar de apps van 'Facebook'. 

rv

- Wanneer je daarop klikt, ga je naar 'Machtigingen'. Daar kies je tot welke gegevens Facebook al dan niet toegang heeft, zoals 'sms' en 'telefoon'

rv

Sommige apps werken niet naar behoren wanneer je te veel machtigingen intrekt, maar vaak vragen ze gewoonweg veel meer info dan ze nodig hebben. Beter voorkomen dan genezen!
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jil Heirman

  “We doen niks met die informatie” aldus facebook. Waarom probeer je dan op slinkse manieren aan die informatie te geraken??

 • Chantal Dewit

  vind dat toch niet kunnen in de prvacie gaan van de mens,

 • Erwin Vandriessche

  Zou men niet beter een wereldwijd reglement en wet, ter bescherming van de privacy van iedereen, opstarten. Zodat allerlei aanbieders van App's zich aan deregels moeten houden of een verbod tot aanbod krijgen.

 • maarten anthonis

  Nooit Facebook gehad, dus ook geen probleem. En ik word niet om de haverklap verwittigd om er naar te kijken. Zalig.

 • Marco Sticchi

  Ik zie er geen graten in. Dit weten we toch al sinds 2009 of zijn de meesten dit vergeten. ? Ieder nieuw app of bedrijf stuurt u via facebook pagina. Denken we echt dat er niets achter zit. Zijn we zo naïef geworden. Mensen mensen toch. Word wakker dit is de 21ste eeuw