Facebook herkent achterkant van je hoofd

THINKSTOCK
Facebook weet niet alleen aan de hand van je gezicht wie je bent. Je haarstijl, kledingstijl of pose geven voortaan ook je identiteit prijs. Dat meldt New Scientist.

"Er zijn veel aanwijzingen die we kunnen gebruiken", vertelt Yann Lecun, hoofd van Facebooks afdeling kunstmatige intelligentie. "Mensen hebben karakteristieke trekken, ook als je hen alleen van de achterkant kunt zien. Je kan Mark Zuckerberg bijvoorbeeld erg makkelijk herkennen omdat hij altijd een grijs T-shirt aan heeft."

In een recente test analyseerde de software zo'n 40.000 foto's op Flickr, op veel van de foto's waren de gezichten niet duidelijk te zien. Facebook claimt dat in 83 procent van de gevallen de identiteiten juist werden bepaald.

De doorontwikkelde techniek zal extra controversie toevoegen aan het momenteel fel heersende privacydebat rond de fotoherkenningssoftware. Steeds vaker wordt de techniek al ingeschakeld door opsporingsdiensten van de overheid. Vooral in de VS, maar ook in andere landen strijden voor- en tegenstanders momenteel voor al dan niet strengere regelgeving rond het gebruik van dergelijke software.