Facebook geeft toe: "Fake news van Russen bereikte in totaal 40 procent van Amerikaanse bevolking"

Meer dan een tiende van totaal aantal dagelijkse gebruikers getroffen

REUTERS
Het fake news dat vanuit Rusland werd verspreid tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen bereikte veel meer mensen dan eerst gedacht. Maar liefst 126 miljoen gebruikers kwamen ermee in contact, goed voor 40 procent van de Amerikaanse kiezers en meer dan een tiende van het aantal dagelijkse Facebookers. Dat gaat Facebook morgen zelf toegeven tijdens hoorzittingen in het Amerikaanse parlement, zo blijkt uit een voorbereiding van de getuigenis die Bloomberg kon inkijken.

De zaak draait rond mogelijke beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen via vanuit Rusland betaalde Facebookadvertenties. Facebooks topadvocaat Colin Stretch zal voor de onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat aanvoeren dat 29 miljoen mensen indirect content kregen aangeboden van accounts waarachter het Russische Internet Research Agency zat, een aan het Kremlin gelinkte 'troll-farm’.

Het gaat om 80.000 dubieuze advertenties tussen januari 2015 en augustus 2017. Nadat deze posts werden geliked, gedeeld en becommentarieerd, bereikten ze in twee jaar tijd in totaal de nieuwsfeeds van ongeveer 126 miljoen mensen. Dat komt overeen met ongeveer 40 procent van de Amerikaanse bevolking en meer dan een tiende van het miljard mensen dat Facebook dagelijks raadpleegt.

REUTERS

Geschokt

De getuigenis schetst hoe geschokt Facebook is over het Russische gebruik van zijn platform voor politieke doeleinden, en hoe het er werk van wil maken dat zoiets nooit meer kan gebeuren. 

Het bedrijf wijst er ook op dat het wel degelijk maatregelen nam in aanloop naar de verkiezingen, waarmee het voor het eerst ook toegeeft dat het op de hoogte was van het probleem voor de stembusgang van 8 november.

In oktober vorig jaar verwijderde Facebook namelijk 5,8 miljoen valse accounts. De sociaalnetwerksite zegt ook dat ze in aanloop naar de verkiezingen de Russische verspreiding van gehackte informatie op haar platformen had gedetecteerd en getemperd. Die waren gericht op werknemers van belangrijke Amerikaanse politieke partijen. Facebook wil ook uitleggen hoe het nog meer valse accounts wil blokkeren. 

AP

Nieuw beleid

Het bedrijf maakte enkele dagen geleden bekend adverteerders te zullen verplichten bekend te maken of ze politieke boodschappen verspreiden. Gebruikers zullen bij politieke advertenties kunnen zien wie ervoor heeft betaald en waarom ze een specifieke advertentie te zien hebben gekregen, net als bij andere advertenties. 

Een archief houdt advertenties en hun resultaten bij, zodat het ook duidelijk is welke reclame pagina’s gebruiken. Adverteerders moeten duidelijk maken wie ze zijn en waar ze vandaan komen. Wie dat niet doet, wordt automatisch opgespoord.

Twitter en Google

Ook Twitter en Google moeten zich verantwoorden bij de commissies. Google heeft bewijzen dat Russische internetters YouTubekanalen aanmaakten en advertenties kochten. Op die kanalen, die offline zijn gehaald, werd in bijna twee jaar zo'n 43 uur aan video online gezet. Het ging ook hier om het 'Internet Research Agency', dat ook voor 4.700 dollar (4.035 euro) - weliswaar niet-politieke - advertenties kocht op platformen van Google.

Twitter maakte onlangs bekend dat het geen advertenties meer toelaat van Russia Today en Sputnik vanwege beïnvloedingspogingen tijdens de presidentsverkiezingen.

AP6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Zoeken gewoon een excuus om enkel linkse troep te propageren. De meeste mensen gebruiken facebook niet eens, je kan er toch niks op doen aangezien je baas en politie meekijkt, gewoon wat naar katten en domme baby's kijken van mensen die je al decennia niet meer gezien hebt.

 • Diane Bernaerts

  "1984" was niet van Huxley, maar van Orwell, George! ;)

 • george patrick martou

  straks gaan ze dus internet volledig willen kontroleren en censureren ! het loopt verkeerd af ! wat kan ons dat schelen dat er fake nieuws wordt verspreid of advertentieruimte wordt gekocht voor propaganda of andere doeleinden ! iedereen moet zelf uitmaken wat hij wil zien of niet ! het komt eraan Huxley 1984 !! vloek !!

 • freddy terweirs

  Ook het Fake news van de Demokraten bereikt de bevolking. Zelfs onze staatstelevisiezender. Denk maar aan de Russische plasvideovan Trump. Ridicuul zelfs. Nog iets van dit verhaal gehoord?

 • Nico Van Damme

  Er wordt hier wel niet verteld wat die zogenaamde advertenties waren. Altijd het zelfde liedje om zoveel mogelijke Rusland in een verkeerd daglicht te stellen. Wat Hilary met haar handel in Uranium uit spookte wordt in alle talen verzwegen.