Facebook geeft toe dat hun app onze batterij leegzuigt

iPhonegebruikers hebben al langer een donkerbruin vermoeden dat de app van Facebook hun batterij sneller doet leeglopen. Het Amerikaanse bedrijf geeft voor het eerst toe dat dat klopt. De nieuwe versies van de Facebook-app zouden het storende euvel moeten verhelpen.

Het is wereldwijd een van de grootste frustraties van smartphonegebruikers: de batterij die lijkt leeg te lopen door nog maar gewoon naar je scherm te kijken. Bij elke nieuwe iPhone worden betere prestaties op dat vlak beloofd, maar even vaak blijkt het een zo goed als lege doos te zijn. Meestal houdt de batterij het niet eens een volle dag.

Een van de meest gedownloade apps is die van Facebook. Die staat bijna standaard op iemands iPhone en wordt ook heel vaak gebruikt. Logisch dus dat in die richting werd gekeken om een van de schuldigen aan te duiden.

"Zijn we er al?"
En een manager van Facebook, Ari Grant, heeft nu in een post toegegeven dat er inderdaad batterijproblemen zijn met de app voor iOS. Boosdoeners die aangepakt worden, zijn de zogenaamde CPU-spin en het afspelen van audiofragmenten. Het eerste, zo legt Grant uit, is zoals een kind dat op de achterbank maar blijft vragen: 'Zijn we er al?' De vraag brengt niets bij tot het uiteindelijke doel - het bereiken van de bestemming - maar vraagt wel de hele tijd energie.

Het tweede issue dook op als de gebruiker de Facebookapp afsloot na het bekijken van een video. De audio bleef vaak gewoon openstaan op de achtergrond zonder geluid weer te geven. Dus: alsof de app het geluid in stilte aan het afspelen was. Ook dat vergde meer energie dan gewenst van de batterij. De meest recente versie van de Facebookapp zou hiervan geen last meer mogen hebben. Grant raadt dan ook aan die te installeren.

Locatie
De manager voegde er nog aan toe dat de app de batterij NIET leegzuigt via de Location History-optie noch door iets anders dat met je locatiebepaling te maken heeft.