Facebook geeft gebrekkige aanpak van haatberichten toe

AFP
Facebook verontschuldigt voor de weinig efficiënte aanpak van haatberichten door zijn moderatieteam. Uit een onderzoek van ngo ProPublica blijkt immers dat de moderatoren bijna de helft van gemelde haatberichten toch laten staan.

Bij Facebook werken 7500 mensen die beslissen of berichten die door gebruikers aangevinkt worden als “beledigend” ook effectief niet door de beugel kunnen.

ProPublica legde het sociale netwerk in totaal 49 berichten voor die door Facebookgebruikers waren aangevinkt als “beledigend”, maar uiteindelijk toch online mochten blijven. Facebook erkent dat het in 22 van de 49 gevallen effectief de verkeerde keuze had gemaakt.

In een van de gevallen ging het om een foto van een lijk met de tekst “de enige goede moslim is een f****** dode”. De foto mocht volgens de moderatoren echter blijven staan, terwijl de reactie “Dood aan de moslims!!!” wel verwijderd werd. Nochtans gaat het in beide gevallen om inbreuken op Facebooks beleid tegen haattaal.

66.000 berichten per week

“We verontschuldigen ons voor de gemaakte fouten. Ze zijn geen reflectie van de gemeenschap die we willen helpen bouwen,” zegt Justin Osofsky, vicepresident van Facebook. “We moeten het beter doen”.

Volgens Osofsky verwijdert Facebook wekelijks zo’n 66.000 haatberichten, maar louter het feit dat ze beledigend zijn, is niet voldoende om de berichten te verwijderen. “Ons beleid staat inhoud toe die controversieel en bij momenten zelfs wansmakelijk is, maar de lijn met haatspraak mag niet overschreden worden. Dit houdt ook kritiek op publieke figuren, religies, geloofsovertuigingen en politieke ideologieën in,” zegt hij in reactie aan ProPublica.

Woensdag publiceerde de Wall Street Journal een rapport waaruit blijkt dat moderatoren die werken voor sociale media slechts enkele minuten de tijd krijgen om gemelde berichten te beoordelen. Dat is mogelijk onvoldoende tijd om een correcte beslissing te nemen.

Osofsky belooft het aantal Facebookmoderatoren in 2018 uit te breiden tot 20.000.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • schetz willy

  U mening geven mag tegenwoordig niet meer ,FB stelt ook zijn eigen wetten toe voor een bepaalde groep waar men zijn gedacht niet mag over zeggen .Van hipocriet gedrag gesproken .

 • Gerd Peeters

  Ja, wij mogen vooral ons mening niet geven.

 • DIRK JULIUS VANDESSEL

  De Amerikaanse Grondwet garandeert Free Speech . Waarom past FaceBook die dan niet toe ?

 • Eric De landtsheer

  Hopelijk gaat FB ons intensief helpen wat we mogen denken en schrijven.

 • Jean Paul Peelos

  Als er haat is dan is er iets of iemand die de voedingsbodem voor die haat kweekt Dat dient aangepakt.