Facebook gaat elke foto waar je op staat taggen, of je dat nu graag hebt of niet

REUTERS
Bij Facebook schakelen ze een versnelling hoger op het gebied van gezichtsherkenning. Je hebt misschien zelf al gemerkt hoe goed het sociaal netwerk is geworden in het herkennen van je vrienden als je foto's hebt opgeladen, maar nu gaan ze nog een stapje verder.

De technologie achter de gezichtsherkenning werd in 2012 binnengehaald met de overname van het Israëlisch bedrijf face.com, dat een systeem had ontwikkeld om gezichten te taggen en waar Facebook al langer gebruik van maakte. Facebook is nu eigenaar van de grootste databank van persoonlijke foto's ter wereld. Omdat het netwerk draait rond 'echte mensen' én het ook geld wil verdienen aan al die profielen, is het dus geen verrassing dat Facebook wil weten wie al die personen op je foto's zijn.

Want iemand die getagd wordt, zal veel sneller die foto gaan bekijken en terugkomen naarmate de reacties op die foto toenemen. En al die handelingen leveren dan weer dollars op voor Zuckerberg en co.

Wat het allemaal wat beangstigend maakt, is dat de nieuwe technologie van Facebook -DeepFace genaamd- bijna even goed presteert in het herkennen van gezichten als de mens zelf. In het tijdschrift Science verklaarden de ontwikkelaars eerder al dat DeepFace binnenkort automatisch personen gaat identificeren en taggen op foto's. Als je effectief herkend wordt, zal je een melding krijgen met de vraag of je getagd wil worden. Wil je dat niet, dan zal je gezicht onherkenbaar gemaakt worden.

Belangrijk om te weten is dat DeepFace in staat zal zijn om de 400 miljoen foto's die dagelijks door gebruikers worden opgeladen te bewerken. En de technologie werkt zo goed dat je ook herkend kan worden op grote manifestaties als festivals, sportwedstrijden maar ook betogingen of stakingen. Waar je ook bent, Facebook zal het weten.

Facebook reageert intussen dat de sociaalnetwerksite de functie in de EU niet gebruikt. "In de EU (en dus ook in België) gebruikt Facebook geen Tag Suggest en maakt Facebook ook geen gebruik van templates van het gezicht van een persoon om vrienden te helpen hem/haar te identificeren in foto's. In de VS kunnen Facebook gebruikers wel gebruik maken van Tag Suggest."