Facebook en Instagram censureren seksuele emoji’s

rv
Facebook en Instagram verbieden het gebruik van emoji’s die “impliciet of indirect” naar seks verwijzen. Bovendien mogen emoji’s voortaan ook niet meer gebruikt worden om geslachtsdelen af te dekken op foto’s die via de sociale netwerken gedeeld worden.

Onder andere emoji’s zoals de aubergine, die gebruikt wordt om een penis voor te stellen, en een perzik als verwijzing naar billen zijn volgens de nieuwe richtlijnen (Community Standards) van Facebook niet meer toegestaan.

Beperkingen

Elke “contextueel specifieke en algemeen gebruikte seksuele emoji’s of emojireeksen” mogen niet langer gebruikt worden, net zoals seksuele opmerkingen. 

Daarnaast mogen de emoji’s ook niet gebruikt worden om naaktheid af te dekken: suggestieve elementen zoals “
afbeeldingen van echte personen met naakt dat wordt bedekt door menselijke lichaamsdelen, objecten of digitale obstructie” zijn niet toegestaan, stelt Facebook. Het betreft daarbij ook “long shots van volledig naakte billen”. 

 Gebruikers mogen ook geen links naar pornografische content meer publiceren.

Seksuele expressie

Met die aanpak wil Facebook vermijden dat er seksuele diensten aangeboden worden op zijn sociale netwerken. Volgens critici legt de socialemediagigant echter de seksuele expressie aan banden.

De nieuwe regels werden ergens in de loop van september of oktober ingevoerd, maar werden voor het eerst opgemerkt door XBiz, een nieuwswebsite over de seks-industrie. 

Woordvoerder nuanceert

“We trekken een grens wanneer inhoud seksuele contacten tussen volwassenen faciliteert, aanmoedigt of coördineert”, schrijft Facebook in de richtlijnen. “We beperken ook seksueel expliciet taalgebruik dat mogelijk uitnodigt tot seksueel contact, omdat sommige doelgroepen binnen onze wereldwijde community mogelijk gevoelig zijn voor dit type inhoud.”

Facebook “gaat niet zomaar ingrijpen tegen de emoji”, vertelde een woordvoerder van het sociale netwerk aan The Independent. “Inhoud zal enkel verwijderd worden van Facebook en Instagram als het een seksuele emoji bevat in combinatie met een impliciete in indirecte vraag naar naakte afbeeldingen, seks of seksuele partners, of sekschat-conversaties.”
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Er zijn ook bepaalde letters en letter-cijfercombinaties die Facebook en Instagram dan beter zouden weren. Zoals oo, OO, J, w, (), )(, 69 ...

 • Kris Delen

  Menstruatie emoji wordt dan tegelijk ingevoerd om het taboe daarvan te doorbreken. Kan het nog idioter bij Facebook?

 • Ken Verbruggen

  we zijn zot geworden !

 • Jean De Grande

  Die Amerikanen toch, maar de wapenverkoop is vrij.

 • Liliane Vervliet

  Wa is da nu weer voor zever ! Zijn we terug op weg naar de beeldenstorm van in de oertijd ?