Facebook blundert opnieuw door schilderij uit 1830 te censureren

Toen de regisseur zijn afbeelding opnieuw postte met een blokje boven de blote borsten, mocht die van Facebook wel blijven staan.
RV Jocelyn Fiorina Toen de regisseur zijn afbeelding opnieuw postte met een blokje boven de blote borsten, mocht die van Facebook wel blijven staan.
Facebook heeft opnieuw geblunderd door een afbeelding van een beroemd Frans schilderij uit 1830 te censureren. Op het schilderij stormt een jonge vrouw met blote borsten en de Franse vlag in haar hand over de barricades. Het gaat om 'La Liberté guidant le peuple' (De Vrijheid leidt het volk) van de 19e eeuwse schilder Eugène Delacroix. 

De regisseur Jocelyn Fiorina had eerder deze week het schilderij gebruikt om online reclame te maken voor het theaterstuk "Coups de feu rue Saint-Roch" in Parijs. Binnen het kwartier werd het bericht met de afbeelding verwijderd. Facebook liet weten dat het geen blote vrouwenborsten tolereert. Fiorina zette daarop het bericht opnieuw online, maar deze keer werden de borsten zedelijk bedekt met de mededeling 'Gecensureerd door Facebook'. Dat beeld werd niet gecensureerd. 

Delacroix' Liberté heeft ten tijde van de Franse franc lange tijd, ongecensureerd, op Franse bankbriefjes geprijkt. 

Het beroemde schilderij 'La Liberté guidant le peuple' uit 1830.
RV Het beroemde schilderij 'La Liberté guidant le peuple' uit 1830.

Nog in verband met bloot op sociale media, heeft een Franse rechtbank geen gehoor gegeven aan de klacht van een internaut die Facebook verweet zijn account te hebben afgesloten omdat hij een afbeelding van Gustave Courbets 'L'Origine du Monde' had gepost. In dat werk staat een vagina meer dan centraal. De rechter trok Facebook wel even aan het oor wegens het "maken van een fout": het sociale medium had moeten uitleggen waarom de account werd gesloten.

Van de man die in 2011 een afbeelding van 'L'Origine du Monde' op Facebook plaatste, werd het volledige account afgesloten.
RV Van de man die in 2011 een afbeelding van 'L'Origine du Monde' op Facebook plaatste, werd het volledige account afgesloten.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wil baken

  Fout ? waarom zou oud bloot mogen en nieuw niet ?

 • Bert Giels

  facebook is een links medium geworden... en die houden vooral van verbieden ipv vrijheid.

 • Patrick Weyers

  Onder invloed van de Amerikaanse preutsheid en Amerikaanse bedrijven gaat ook hier in Europa deze ongetemde censuur zijn gang. Maar hun president gaat a volonte naar de hoeren.

 • jean bormans

  typisch hypocriete amerikaanse preutsheid , wapens , oorlog voeren , leugens verspreiden enz wordt verheerlijkt maar een blote borst op antiek is schande , van geschiedenis en goede smaak hebben ze nog nooit gehoord .

 • jaak Peeters

  Stop dan toch met FB! Ik heb dat niet en ik mis niks. Totaal niets.