Facebook-bericht met 'video vermist vliegtuig' is virus

De bewuste foto die je moet aanzetten om op de valse videolink te klikken.
kos De bewuste foto die je moet aanzetten om op de valse videolink te klikken.
"Shocking video release" of "Schokkende video gelekt", zo schreeuwt een Facebook-bericht, dat momenteel volop de ronde doet, u toe. "Het gaat hier echter om een poging tot het verspreiden van een virus, of in bepaalde gevallen fraude", zo meldt de gespecialiseerde website De Hoax-wijzer.

Bij de Facebook-post staat een foto van het zogenaamde gevonden vliegtuig met een boodschap als 'Malaysia Plane MH370 Has Been Spotted Somewhere Near Bermuda Triangle. Shocking Videos Release Today. CNN News'. Er circuleren ook Nederlandstalige versies. Als je erop klikt, wordt je gevraagd om de link te delen op je Facebook-profiel voor je de video kan zien. Zo verspreidt het bericht zich snel.

Vervolgens word je doorgestuurd naar de pagina van de zogenaamde video, en krijg je te lezen dat je een plugin moet installeren om die te kunnen zien. Maar de video bestaat helemaal niet, weet De Hoax-wijzer. Het bestand dat je moet downloaden is immers geen plugin, maar vermoedelijk een virus of een ander stuk kwaadaardige software dat je persoonlijke gegevens tracht te stelen. "In andere gevallen kan het ook zijn dat je doorgestuurd wordt naar online enquêtes die je dient in te vullen, en de oplichter achter deze valse video link verdient hier dan uiteraard geld mee."

Verwijderen
De Hoax-wijzer geeft ook enkele handige tips. Zo kan je de post rapporteren aan Facebook, zodat zij de verspreiding ervan kunnen stopzetten. "Als je per ongeluk toch zelf op de link geklikt moest hebben, ga dan meteen naar je prikbord om die post weer te verwijderen. Ga vervolgens naar je "Activiteitenlogboek" op Facebook (via het radericoontje rechts bovenaan) en verwijder alle verwijzingen naar de nepvideo die je erop terug vindt. Verwijder ook onmiddellijk eventuele Facebook -apps en/of browserextensies, en scan vervolgens je computer grondig op virussen, het is altijd mogelijk dat er zich alsnog iets op je computer genesteld heeft."