Facebook bekent: "Regeringen gebruikten ons als propagandakanaal"

epa
Facebook werd misbruikt door verschillende overheden om de publieke opinie te manipuleren onder andere tijdens de presidentsverkiezingen in de VS en Frankrijk. Dat schrijft the Guardian. De sociaalnetwerksite kwam zelf met het nieuws naar buiten.

In een beleidsdocument dat gisteren gepubliceerd werd, doet het bedrijf op gedetailleerde wijze uit de doeken hoe verschillende organisaties en landen het platform gebruikten om misleidende informatie en leugens te verspreiden uit geopolitieke overwegingen. Het ging volgens Facebook verder dan louter en alleen "nepnieuws'. Ook gerichte gegevensverzameling en nepprofielen werden ingezet om bepaalde politieke standpunten te versterken en wantrouwen te zaaien.

"We hebben onze focus verder moeten uitbreiden naar meer subtiele en verraderlijke vormen van misbruik zoals bijvoorbeeld pogingen om het publiek te misleiden en te manipuleren naast het meer traditionele hacking, malware en spam", aldus het bedrijf. 

Facebook legt in het rapport onder meer uit hoe verschillende onverlaten aan het werk gingen. Volgens het bedrijf werd de sociaalnetwerksite gebruikt om gestolen informatie te verspreiden die als doel had om "de reputatie van bepaalde politieke figuren te schaden". Valse profielen en pagina's werden opgetrokken om die informatie voortdurend in de verf te zetten.

"We hebben onze focus verder moeten uitbreiden naar meer subtiele en verraderlijke vormen van misbruik"

Facebook

Clinton

Facebook specifieert niet over welke gestolen informatie het gaat, al heeft the Guardian een donkerbruin vermoeden dat ze doelen op de tienduizenden gehackte e-mails van de Clintoncampagne. Het bedrijf wil de manipulatie verder ook niet aan één enkel land toeschrijven, maar wil het rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten ook niet tegenspreken. Dat rapport had het over de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse inlichtingendiensten. 

De sociaalnetwerksite verzekert dat het alles in het werk zal stellen om nieuwe pogingen te verhinderen. Het erkent des te meer zijn verantwoordelijkheid om in onze hedendaagse informatiemaatschappij als waakhond te blijven fungeren. Het bedrijf wil dan ook nieuwe manieren implementeren om nepprofielen op te sporen en wil investeren in programma's die mensen een soort "mediageletterdheid" bijbrengen.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels