Expert toont hoe gemakkelijk je een vuurwapen koopt op het darkweb

Een granaat kopen? Een gestolen kredietkaart? Drugs? Of even een huurmoordenaar onder de arm nemen? Dat alles is slechts een paar muisklikken verwijderd, zegt Technisch Directeur Rense Buijen van cyberbeveiliger Trend Micro. Hij voegt de daad bij het woord en neemt ons mee op het darkweb tijdens Infosecurity, de vakbeurs rond IT-beveiliging in Brussels Expo. 

Het darkweb is een deel van het internet dat afgeschermd is van zoekmachines en onbereikbaar is via gewone browsers. “Het is niet zo heel erg moeilijk om het darkweb te bezoeken”, legt Buijen uit. “Je kan daar een speciale browser voor downloaden, die heet de Tor-browser. Daarna moet je gewoon de browser starten en weten waar je moet zoeken. Het is vrij makkelijk.”

De Tor-browser laat je weliswaar anoniem surfen, maar voor een levering moet je natuurlijk nog altijd wel een echt adres ingeven. “Ik ben uiteraard geen crimineel”, lacht Buijen. “Dus ik heb zelf nog niets besteld.”

Illegale producten

“Het bezoeken van het darkweb is an sich niet illegaal in ons land”, verduidelijkt Andries Bomans, woordvoerder van het Centrum voor Cybersecurity in België. “Het vragen of aankopen van bijvoorbeeld een granaat is dat natuurlijk wel. Ongeveer 99 procent van de producten die via het darkweb worden verkocht zijn illegaal.”

“Het Centrum voor Cybersecurity voert vooral onderzoek naar nieuwe virussen die worden gemaakt en verhandeld via het darkweb. We houden ook discussies over cyberaanvallen nauwlettend in het oog. Zo kunnen we nieuwe ontwikkelingen in de cyberwereld, die zich in het illegale circuit situeren, opvolgen”, klinkt het. 

“Ook Staatsveiligheid en de federale politie gebruiken het darkweb om criminele activiteiten op te sporen”, aldus Bomans. Staatsveiligheid kan wegens veiligheidsredenen niet verduidelijken hoe de operationele werking verloopt. 

rv9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Stefan Vantstraat

  En ondertussen de wapenwet weer verstrengen zodat de brave burger zijn legale wapens mag afgeven. Goe bezig!

 • Johan Van Biesen

  Het is veel gemakkelijker om even aan het zuidstation in Brussel enkele cafes te bezoeken om een wapen te bemachtigen, reken wel op een goeie duizend euro voor een pistool zoals een Glock met bijhorende munitie, en ga zeker niet alleen en kijk uit je doppen, het is een gevaarlijk spelletje.

 • Pieter Vandewoestyne

  Dat zijn geen websites waar je een wapen kan kopen, noch zijn het sites die de politie in de gaten houdt. Het zijn gewoon sites van oplichters die erop uit zijn je bitcoins te stelen. Toch minstens 90% ervan.

 • eric maier

  Zo simpel gaat het niet op Darkweb. En inderdaad zijn de sites die hij aanging bait-sites. De kans dat je op Darkweb iets koopt zonder opgelicht, gehackt of afgeperst te worden via crypto virussen, is voor de meeste mensen erg klein. Bovendien is het ook een taktiek van je eerst wel wat laten te kopen en dan nadien, eens ze betaalgegevens hebben, je te hacken en je rekening leeg te maken. Darkweb is niet voor beginners en gevorderden. Neen, zijn demonstratie bij bait-sites is zwak.

 • frans vereken

  Natuurlijk zit politie hier volk te strikken echter dacht ik dat dergelijke zaken niet koosjer zijn wegens uitlokking ed. Nu even snel nog een reclame filmpje voor newbies om de grote "sukkelaars" zwaar aan te pakken. Echter, nog geen € 700 (misteld?) voor een nieuwe Glock 19 vind ik al even van de pot gerukt. Veel succes om iets te vinden om u zelf te verdedigen in deze wereld waar zwaar geweld momenteel schering en inslag is.