Exclusief voor abonnees

Exclusieve seksfeestjes leggen machtsverhoudingen in Silicon Valley bloot: “De mannen hebben seks, de vrouwen worden genaaid”

“Als je meedoet aan die seksfeestjes, vergeet dan maar dat je ooit je eigen bedrijf hebt of dat iemand ooit nog in je zal investeren”, zegt een anonieme vrouwelijke ondernemer. “Die deur blijft dan gesloten. Maar als je níet meedoet, dan word je buitengesloten. Het is kiezen tussen de pest en de cholera.”
Thinkstock “Als je meedoet aan die seksfeestjes, vergeet dan maar dat je ooit je eigen bedrijf hebt of dat iemand ooit nog in je zal investeren”, zegt een anonieme vrouwelijke ondernemer. “Die deur blijft dan gesloten. Maar als je níet meedoet, dan word je buitengesloten. Het is kiezen tussen de pest en de cholera.”
In alcohol en drugs gedrenkte seksfeestjes zijn de nieuwe norm voor de rijke elite van Silicon Valley. De jonge hitsige techies die de bacchanalen organiseren, behandelen hun vrouwelijke collega’s als goedkope hoertjes op wie ze hun fantasieën kunnen botvieren tijdens orgieën. Voor de vrouwen is het een duivels dilemma: gaan ze niet, dan lopen ze deals en contracten mis. Gaan ze wel, dan neemt niemand hen nog serieus.

Het hippe clubje tech-ondernemers in het iconische Silicon Valley verloor vorig jaar al zijn glans toen de vrouwonvriendelijke praktijken bij Uber aan het licht kwamen. Maar dat blijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn. In het boek ‘Brotopia: breaking up the boys club of Silicon Valley’, beschrijft tech-journaliste Emily Chang de exclusieve seksfeestjes die zonder gene georganiseerd worden door de (jonge) mannen die de technologische elite domineren. “Vrouwen doen aan die cultuur mee om hun levens te verbeteren. Zij vormen een onderklasse in Silicon Valley”, zegt een vrouwelijke investeerder in het boek. “Ik zie vele mannen die mensen aan het lijntje houden en met tientallen vrouwen tegelijk het bed induiken. Maar als elk van die vrouwen daar niets om geeft, is dat dan erg? Je kan zeggen dat het walgelijk is, maar dat maakt het nog niet illegaal. Het houdt wél een cultuur in stand waarin vrouwen klein worden gehouden”, zegt een mannelijke investeerder.

Het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.
AFP Het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis55 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michael Peeters

  Iedereen die wat blijft hangen op personeelsfeestjes weet dat vrouwen daar niet met een dilemma zitten, en al zeker niet tegen hun goesting, eerder met goesting. Zonder overdrijven, ik ben van mijn vrouwelijke collega's al meer dan eens geschrokken.

 • Robert Van Garderen

  En de grote durers achter de lijst van Clinton. Fijne moraal.

 • Frakke Nuyts

  En hier niet zekers,de Roze Balletten en consoorten al vergeten.Je moest eens weten wat waar en wanneer hier echte porno partys worden afgewerkt en vooral door wie en hoe om echt mottig van te worden.

 • paul lemmens

  kweekvijver voor metoo

 • Yabou Jack

  Het preutse Amerika.