Exclusieve seksfeestjes leggen machtsverhoudingen in Silicon Valley bloot: “De mannen hebben seks, de vrouwen worden genaaid”

“Als je meedoet aan die seksfeestjes, vergeet dan maar dat je ooit je eigen bedrijf hebt of dat iemand ooit nog in je zal investeren”, zegt een anonieme vrouwelijke ondernemer. “Die deur blijft dan gesloten. Maar als je níet meedoet, dan word je buitengesloten. Het is kiezen tussen de pest en de cholera.”
Thinkstock “Als je meedoet aan die seksfeestjes, vergeet dan maar dat je ooit je eigen bedrijf hebt of dat iemand ooit nog in je zal investeren”, zegt een anonieme vrouwelijke ondernemer. “Die deur blijft dan gesloten. Maar als je níet meedoet, dan word je buitengesloten. Het is kiezen tussen de pest en de cholera.”
In alcohol en drugs gedrenkte seksfeestjes zijn de nieuwe norm voor de rijke elite van Silicon Valley. De jonge hitsige techies die de bacchanalen organiseren, behandelen hun vrouwelijke collega’s als goedkope hoertjes op wie ze hun fantasieën kunnen botvieren tijdens orgieën. Voor de vrouwen is het een duivels dilemma: gaan ze niet, dan lopen ze deals en contracten mis. Gaan ze wel, dan neemt niemand hen nog serieus.

Het hippe clubje tech-ondernemers in het iconische Silicon Valley verloor vorig jaar al zijn glans toen de vrouwonvriendelijke praktijken bij Uber aan het licht kwamen. Maar dat blijkt nog maar het topje van de ijsberg te zijn. In het boek ‘Brotopia: breaking up the boys club of Silicon Valley’, beschrijft tech-journaliste Emily Chang de exclusieve seksfeestjes die zonder gene georganiseerd worden door de (jonge) mannen die de technologische elite domineren. “Vrouwen doen aan die cultuur mee om hun levens te verbeteren. Zij vormen een onderklasse in Silicon Valley”, zegt een vrouwelijke investeerder in het boek. “Ik zie vele mannen die mensen aan het lijntje houden en met tientallen vrouwen tegelijk het bed induiken. Maar als elk van die vrouwen daar niets om geeft, is dat dan erg? Je kan zeggen dat het walgelijk is, maar dat maakt het nog niet illegaal. Het houdt wél een cultuur in stand waarin vrouwen klein worden gehouden”, zegt een mannelijke investeerder.

Het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.
AFP Het hoofdkwartier van Google in Silicon Valley.

Je hebt 19% van dit artikel gelezen
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels