Europese politie pakt 49 mensen op bij internationale actie tegen internetfraude

THINKSTOCK
Verschillende Europese politiediensten hebben gisteren 49 mensen opgepakt in het kader van een internationale actie tegen criminele netwerken die voor 6 miljoen euro verduisterd hebben door phishing-activiteiten. Dat heeft Eurojust vandaag laten weten. Er werden computers, telefoons, kredietkaarten, cash en vervalste documenten in beslag genomen.

De vooral uit Kameroen en Nigeria afkomstige verdachten zijn opgepakt tijdens een gezamenlijke actie van de Italiaanse, Spaanse en Poolse politie. Eurojust gaf geen verdere details over waar de verdachten zijn opgepakt. Er werden 58 huiszoekingen uitgevoerd.

De operatie, die de naam Triangle meekreeg, werd ook ondersteund door de Belgische, Engelse en Georgische politie. Volgens een woordvoerster van de Belgische federale politie was geen van de federale politiediensten betrokken bij de actie.

Triangle werd opgestart uit drie parallelle onderzoeken in Italië, Spanje en Polen, gericht tegen criminele groepen gespecialiseerd in phishing. De criminelen slaagden erin om "via een gesofisticeerd witwassysteem" op korte tijd 6 miljoen euro te verduisteren van onder meer bedrijven. "De Europese instellingen en autoriteiten hebben hiermee aangetoond dat ze met succes samen kunnen strijden tegen een van de moderne vormen van criminaliteit die het moeilijkst op te sporen is", aldus nog Eurojust.

"De Europese instellingen en autoriteiten tonen aan dat ze met succes samen kunnen strijden tegen een moderne vorm van criminaliteit die het moeilijkst op te sporen is."

Eurojust