Europese Commissie: “Meer feedback en transparantie nodig rond aanpak online haatberichten”

Beeld ter illustratie
getty Beeld ter illustratie
Ongeveer 90 procent van de meldingen over haatdragende boodschappen en oproepen tot geweld worden door internetbedrijven binnen de 24 uur gecontroleerd op illegaliteit. Gemiddeld 71 procent van die berichten wordt vervolgens verwijderd, dat staat in de vijfde evaluatie van de vrijwillige gedragscode die de Europese Commissie in 2016 invoerde. 

Het dagelijks EU-bestuur is tevreden met deze percentages, maar overweegt wel bindende maatregelen voor social media-platformen om transparant te zijn over hoe ze haatzaaiende content aanpakken. “Ik dring er bij de sites op aan om die hiaten aan te pakken”, zei EU-commissaris van Justitie Didier Reynders (MR). Vooral informatie van de internetbedrijven over hoe ze omgaan met meldingen moet transparanter. Klagers moeten feedback krijgen over wat er met hun melding is gebeurd en welke motivering daarvoor was. Gemiddeld 67 procent van de bedrijven doet dat. Maar dit resultaat kan volgens Brussel dus beter. Alleen Facebook informeert zijn gebruikers systematisch, oordeelt de commissie. Ze wijst erop dat niet alle aangemelde boodschappen illegaal zijn.

De laatste drie jaar blijft het percentage verwijderde content schommelen vlak boven de 70 procent, een grote verbetering vergeleken met 28 procent in 2016, toen Facebook, YouTube, Microsoft en Twitter de gedragscode ondertekenden. Toen werd slechts 40 procent van de meldingen binnen de 24 uur onderzocht, nu 90 procent. Facebook zit daar met 95,7 procent flink boven.

Sinds 2016 hebben steeds meer bedrijven zich aangesloten bij het initiatief, waaronder Google+, Instagram, Snapchat, Dailymotion en jeuxvideos.com.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jannick Duyvejonck

    Je kan met liefde de kloof ook vergroten.