Europese Commissie bestraft Google met boete van 1,5 miljard euro

REUTERS
De Europese Commissie bestraft de Amerikaanse techreus Google met een boete van 1,49 miljard euro wegens misbruik van haar dominante marktpositie in de online advertentiemarkt.

Wie een zoekfunctie gebruikt op nieuwssites, blogs of andere websites, krijgt niet enkel zoekresultaten te zien, maar ook advertenties. Via AdSense levert Google die advertenties aan websites aan. Volgens de Commissie heeft Google in contracten met die websites clausules laten opnemen die concurrenten als Yahoo en Microsoft verhinderen om ook hun advertenties op deze websites te plaatsen.

De Commissie doorploegde in de loop van het onderzoek honderden van die contracten. Vanaf 2006 eiste Google exclusiviteitsclausules. Drie jaar later werden die gaandeweg vervangen door clausules die websites verplichten om hun meest lucratieve plaatsen te reserveren voor advertenties van Google, dat op de bewuste Europese markt de voorbije tien jaar constant een aandeel van meer dan 70 procent had.

Dit wangedrag heeft tien jaar geduurd en andere bedrijven verhinderd om te concurreren

Europees Commissaris Margarethe Vestager

“Dit is illegaal onder de EU-mededingingsregels", aldus Europees Commissaris voor Mededinging Margarethe Vestager. “Dit wangedrag heeft tien jaar geduurd en andere bedrijven verhinderd om te concurreren op basis van verdienste en om te innoveren”, zo lichtte Vestager nog toe.

Het Amerikaanse techbedrijf kreeg vorig jaar al een boete van 4,3 miljard euro vanwege het opdringen van zijn browser en zoekmachine op Android-telefoons. In 2017 legde de Brusselse mededingingswaakhond Google 2,4 miljard euro boete op in een zaak rond Google Shopping waarbij concurrenten werden benadeeld.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Verbeeck

  Sluit me aan bij jason. Er zal snel een google coin komen zodat ze sterker staan in volgende discussie met burocraten

 • Jason Van Lierde

  Als Europa er geen geld uit kan halen, dan maken ze dus blijkbaar zélf een factuur. Moest Google mijn bedrijf zijn, ik trok me terug uit Europa met een geoblocker. Wat gaat Europa dan zeggen?

 • Valentin Valmont

  Beetje kort door de bocht, de europese politici hebben er niets van begrepen. Die boete gaat weer gewoon gebruikt worden om hun salarissen te betalen én niet om de zogenaamde benadeelde bedrijven te compenseren.

 • Lucas Vanbist

  a) heeft Google al betaald? en b) wat gebeurd er met dat geld? Gaat dat naar gezondheid? onderwijs?

 • Febe Chapin

  Heel goed, het is tijd aan ons om eens de rollen te keren en de V.S. te melken. Hopelijk is Trump blij met zijn handelsoorlog.