Europees Mensenrechtenhof: "Werkgever mag uw e-mails niet zomaar controleren"

anp
Bedrijven die het e-mailverkeer van werknemers willen controleren, mogen dat niet zomaar doen. Dat blijkt uit een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun personeel moet weten dat hun berichten kunnen worden gecheckt voordat het management tot die maatregel overgaat.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat vandaag in een zaak van een Roemeen die in 2007 werd ontslagen omdat hij het mailaccount van zijn werk had gebruikt om berichten naar zijn broer en verloofde te sturen.

Roemeense rechters hebben volgens het hof ten onrechte nagelaten vast te stellen of het bedrijf de werknemer, verkoopmedewerker Bogdan Barbulescu, wel op de hoogte had gesteld van de mailcontrole. Ook hadden zij moeten beoordelen of er geen minder ingrijpende maatregelen hadden kunnen worden genomen, aldus de rechters in Straatsburg. Zij concluderen in meerderheid (11 tegen 6) dat het recht op een privéleven is geschonden en de Roemeense rechters geen juiste afweging hebben gemaakt.

Een lagere instantie van het mensenrechtenhof had vorig jaar nog geoordeeld dat het bedrijf in zijn recht stond en Barbulescu's privacy niet had geschonden.

Voor ons land verandert er niets
De beslissing van het Europees Mensenrechtenhof vormt een jurisprudentie voor de 47 lidstaten van de raad van Europa, waaronder België. Volgens de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL), beter bekend als de Privacycommissie, verandert deze uitspraak echter niets voor ons land.

"Het is enkel een bevestiging van een CAO die de werkgevers en de vakbonden daarover in 2002 gesloten hadden", zegt voorzitter Willem Debeuckelaere. In dat document (CAO 81) is eveneens vastgelegd dat de werkgever enkel controles kan uitvoeren wanneer de werknemers op de hoogte is van het bestaan van een controlesysteem. Bovendien moeten de controles proportioneel zijn en mogen ze geen inmenging in de persoonlijke levenssfeer van de werknemer vormen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Ik steun Jonas. Werk en prive zijn gescheiden. Ga jij toelaten dat de loodgieter pauze neemt om te chatten met zijn lief omdat ze hem oproept. Ja mijnheer mag ik ff op uw wifi want mijn lief heeft me dringend nodig voor het bruidsmenu...

 • wim rooyakkers

  Werkgevers controleren via track and tracé waar je bent met de bedrijfswagen,ze weten wat we doen met de computer,en wie we bellen.het mag dan niet maar het gebeurd vaak dat ze het toch doen.

 • petra edens

  Hey Jonas ga jij overal zó een debiele reactie op geven zoals op die politiehond , en nu dit man man man get a live want dit is maar NIKS.

 • jonas niks

  Na 10 jaar een uitspraak. Dat is ook goed optijd. Op je werk moet je werken. Wil je prive emails sturen, dan gebruik je je prive email adres maar via je smartphone. Weet je hoeveel dit een bedrijf kost aan dataverbuik als elke werknemer filmpjes en fotos begint door te sturen? Tijdens de werkuren?!

 • Peter Heremans

  Als je moet overwerken mag je toch op zen minst communicatiemiddelen gebruiken verschaft door de werkgever om je familie in te lichten. Dat eerst al die werkgevers eens een correcte boekhouding voerden, het begrotingstekort was allang dicht.