Europarlementsleden eisen volledige audit van Facebook inzake privacybescherming

Bij de hoorzitting in het Europees Parlement in mei liet Zuckerberg heel wat parlementsleden op hun honger zitten.
EPA Bij de hoorzitting in het Europees Parlement in mei liet Zuckerberg heel wat parlementsleden op hun honger zitten.
Europese agentschappen moeten een volledige audit van Facebook uitvoeren om na te gaan hoe het sociale netwerk omgaat met persoonlijke gegevens van zijn gebruikers. Dat eist de bevoegde commissie van het Europees Parlement. 

Volgens de Europarlementsleden zette Facebook na het Cambridge Analytica-schandaal al stappen om de privacybescherming te verbeteren. Maar de volledige interne audit die het bedrijf had beloofd, is uitgebleven.
Daarom vragen de parlementsleden het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) en het Europees Comité voor Gegevensbescherming (EDPB) om een volledige en onafhankelijke audit uit te voeren en hun bevindingen voor te leggen aan de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale parlementen. 

Hoorzitting Zuckerberg

Het verzoek staat in een resolutie waarin de commissie voor Burgerlijke Vrijheden de balans opmaakt van de veelbesproken hoorzitting met CEO Mark Zuckerberg, die toen heel wat parlementsleden op hun honger liet zitten. Na Zuckerbergs passage in mei volgden nog drie hoorzittingen met vertegenwoordigers van de Amerikaanse multinationals. Eind deze maand stemt het voltallige parlement over de resolutie.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • freddy henslegers

  Waarom mogen wij niet weten waarvoor de Europarlementsleden hun onkostenvergoedingen gebruikt worden? Ah ja, dat is privacy. Met andere woorden, wij hebben geen zaken wat met het geld van de burgers gebeurt.

 • patrick jonckheere

  laar eens eerst een audit doen van de politici in het europees parlement

 • Johan Ongena

  Goed zo, nu nog de financiële transparantie...

 • Febe Chapin

  Goedzo! Al dat onverantwoord misbruik van ons info moet iets zijn dat voorgoed verdwijnt uit het internet. Kinderziektes van internet dat eigenlijk nog niet zo lang bestaat (op massieve schaal)