Europa aanvaardt toegevingen van Amazon over e-boeken

afp
Amazon gaat zijn contracten met uitgevers over de verkoop van e-boeken aanpassen om tegemoet te komen aan de Europese concurrentieregels. Daarover heeft de e-commercegigant afspraken gemaakt met de Europese Commissie.

De Commissie was bijna twee jaar geleden een onderzoek gestart naar de distributiecontracten die Amazon sloot met uitgevers. Een aantal clausules in die contracten zou volgens de Commissie de concurrentie op de Europese e-boekenmarkt hinderen en het voor verdelers moeilijker maken om nieuwe producten en alternatieve distributiemodellen te ontwikkelen.

De Commissie aanvaardt nu een aantal toegevingen van Amazon. Zo mag Amazon de uitgevers niet meer dwingen om het online platform gelijke of betere prijzen en andere voorwaarden aan te bieden dan de concurrenten. Evenmin mag Amazon nog verlangen dat de uitgevers informatie doorspelen over gunstigere voorwaarden voor concurrenten. Als Amazon zijn eigen concessies met voeten treedt, kan de Commissie een boete geven die kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

"Dit opent de deur voor uitgevers en concurrenten om innovatieve diensten voor e-boeken te ontwikkelen en het aanbod en de concurrentie op deze markt te versterken ten gunste van de Europese consumenten", reageerde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. De Europese markt voor e-boeken is meer dan één miljard euro waard.