EU-commissaris: "Facebook lijkt op het communisme”

De Tsjechtische eurocommissaris Vera Jourová, bevoegd voor Justitie en Consumentenrechten.
REUTERS De Tsjechtische eurocommissaris Vera Jourová, bevoegd voor Justitie en Consumentenrechten.
De datagrootmacht van technologiebedrijven doet denken aan de totalitaire tijden van het communisme, de dominantie van bedrijven als Facebook, Google, Amazon en Microsoft moet worden doorbroken. Dat zegt eurocommissaris Vera Jourová in gesprek met onze Nederlandse collega's van het AD. “Het is zorgwekkend.”

De Tsjechische Jourová is sinds 2014 commissaris voor onder meer Justitie en Consumentenrechten en is bezorgd over het datamonopolie van de grote Amerikaanse technologiebedrijven, zegt ze in een interview naar aanleiding van publicaties in het AD over de datahonger van techbedrijven.

Medische gegevens
Zo legt Google per gebruiker honderdduizenden gegevens vast en inmiddels worden ook de medische gegevens van een grote groep Nederlanders (versleuteld) opgeslagen in de Google Cloud. ”Die verhalen zijn zorgwekkend”, zegt de eurocommissaris in Brussel. “Het doet me denken aan het communisme, waarin de staat alles registreert en daarmee de rechten van individuen vergeet. Ik wil de grote technologiebedrijven niet één op één vergelijken met totalitaire regimes, maar ze weten wel heel veel van ons, en verdienen daar bakken met geld mee. Onze privédata zijn hun handelswaar.”

Jourová wil dat nationale toezichthouders ingrijpen bij privacyschendingen. Dat is makkelijker geworden met de nieuwe privacywet AVG, stelt ze. Bedrijven moeten volgens die wet inzicht geven in de data die ze opslaan, ook moeten consumenten makkelijker afscheid kunnen nemen van diensten en hun eigen data meeverhuizen. “De wet is nu een klein jaar in werking, maar de eerste signalen zijn hoopvol. Er kwamen bij de nationale privacytoezichthouders al meer dan 100.000 klachten binnen.” Volgens Jourová is de EU wereldwijd koploper als het om privacy gaat: in Zuid-Amerika kijken ze naar de Europese regels, in Azië, en zelfs in de VS klinkt voorzichtige steun voor striktere wetten.

Marktkracht
Hoewel de grote technologiebedrijven beterschap beloven en al verschillende privacymaatregelen nemen, ziet Jourová het liefst dat hun marktmacht wordt doorbroken.

Zelf stopte ze jaren geleden met Facebook (‘er kwam te veel haat voorbij’) en hoopt nu dat anderen dat voorbeeld volgen: “Dan kan je meer in het echte leven communiceren, contact maken, boeken lezen. (…) Om eerlijk te zijn: ik wil niet dat deze bedrijven onze levens domineren zoals ze dat nu doen.”
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Janssens

  Echt? Wat met Europa wil dit, Europa eist dit, belasting op dit, belasting op dat? Even erg hoor

 • Robert Van Garderen

  Ach de EU is hetzelfde. Luisteren ook niet en doen ook maar wat. Totalitair systeem noemen ze dat. Oh en voor de communisme aanhangers: ga eens babbelen met mensen die het echt hebben meegemaakt. Idee is goed uitwerking lukt niet. Zie bvb boek met titel: alle dieren zijn gelijk maar sommige zijn iets gelijker.

 • Marc Camp

  Velen verwarren communisme met neo liberalisme. Een enorm verschil tussen beide. In het neo liberale wereldje heerst wie enorm veel geld heeft, zij maken wetten die iedereen moet naleven behalve zij zelf. Het ideologische van het ware communisme is dat het volk regeerd. En in welk land is dat al ooit gebeurd? Nergens! Dus stop met communisme te beschimpen als slecht als het nooit is toegepast.

 • eric maier

  Een collega komt uit Bulgarije en heeft het communisme meegemeekt achter het Ijzeren Gordijn. Die man is tegen het Sovietsyteem dat heerste, maar verteld wel de voordelen van het communisme. Bulgarije was toen ee nrijker land dan nu. De toetreding tot de EU heeft gezorgd voor een duur leven naar hun normen en verdiensetn, veel werkloosheid en een inzakking van hun economie. EN het verval van hun zorgsysteem dat kosteloos was voor een Bulgaar. Mooie EU toch ?

 • RENE LENAERTS

  Gelijk heeft ze. Facebook is een fuik voor idioten die denken dat ze sociale contacten onderhouden terwijl ze zich adverteren op een digitaal prikbord waar iedereen zijn vuiligheid kwijt kan.