Eindelijk: een maandstonden-emoji

Druppeltje bloed moet menstruatie uit taboesfeer halen

Er komt eindelijk een maandstonden-emoji.
thinkstock Er komt eindelijk een maandstonden-emoji.
Mensen die apps als WhatsApp en Messenger gebruiken, krijgen binnenkort 59 nieuwe emoji's tot hun beschikking. De nieuwe emoji's zijn duidelijk gericht op de inclusie van verschillende maatschappelijke groepen. Zo zijn er extra emoji's voor stellen van hetzelfde geslacht en voor mensen met een handicap. Een andere primeur is het druppeltje bloed dat de vrouwelijke maandstonden moet symboliseren.

Het initiatief voor de ‘period emoji’, ofwel de ‘menstruatie-emoji’ komt van de Britse liefdadigheidsorganisatie Plan International, die al jarenlang ijvert voor de invoering van een dergelijke emoticon om de vrouwelijke menstruatie uit de taboesfeer te halen.

Uit een eigen onderzoek van de organisatie bleek namelijk dat de helft van alle ondervraagde vrouwen tussen 18 en 34 jaar het gemakkelijker zou vinden om over hun maandstonden te praten, als er een emoji beschikbaar zou zijn.

Die is er dus nu, in de vorm van een druppeltje bloed:

Het icoontje wordt vanaf deze lente toegevoegd aan de uitdijende collectie reeds bestaande emoji's: in totaal gebruiken we nu al zo'n 3.000 emoticons.

Plan International is alvast erg blij met de maandstonden-emoji. “De inclusie van een emoji die kan uitdrukken wat achthonderd miljoen vrouwen wereldwijd maandelijks voelen is een grote stap richting de normalisering van maandstonden en het taboe dat eromheen hangt te doorbreken", klinkt het in de Britse Marie Claire.

Andere nieuwe emoji's

Andere nieuwe emoji's zijn onder meer een kunstarm, een kunstbeen, een doof iemand, een persoon in een rolstoel, een blindengeleidehond en een blindenstok gemaakt. een gapend gezicht, een luiaard, een orang-oetan, een flamingo, een otter, een wafel, een stinkdier, een veiligheidsvest, een ui, knoflook, een ijsblokje, een jojo en een handgebaar dat suggereert dat iemand niet al te zwaar geschapen is. 

De nieuwe lijst is bekendgemaakt door het Unicode Consortium, het samenwerkingsverband van grote techbedrijven dat over de icoontjes gaat. Eerder kwamen er emoji's voor roodharigen, grijsharigen en kale mensen en kon de huidskleur worden aangepast. Waarschijnlijk zijn de emoji's dit najaar te gebruiken.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • James Holden

  Ik zou liever een optie zien om alle overbodige (politiek overcorrecte) emoji's uit te schakelen. Een paar van die dingen gebruik ik, maar 95% is gewoon totaal onzinnig.

 • Ludovic De Beuckeleer

  de machines zullen in de toekomst over ons beslissen want met elke stap die we vooruit doen in de electronica doen we er twee achteruit , de smartfoon is er het bewijs van praten doen we niet meer , alleen op dat onding bezig zijn.

 • Serge Aernoudt

  Daar zaten we op te wachten si.

 • Steven Pardon

  Inderdaad! Eindelijk, was ik toch al een paar jaar op aan het wachten, TOP!! ....... .... NOT!!!

 • Conny Van den Bosch

  3100 v. Chr. de hiërogliefen, 2000 n. Chr. de emoji’s. Is onze cultuur in verval? Vele tieners kunnen nu al geen complete woorden meer schrijven, laat staan zinnen zonder fouten.