Eigen bitcoin voor moslims

Virtuele munten Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin.
REUTERS Virtuele munten Ripple, Bitcoin, Etherum en Litecoin.
De eerste cryptomunt voor moslims is een feit: de ‘onegram’. Doorgaans is een virtuele munt volgens de sharia, de islamitische wet, verboden, maar de nieuwe munt heeft dat kunnen omzeilen. Het bedrijf dat de 'onegram' lanceerde, heeft ondertussen al voor tientallen miljoenen euro’s aan cryptomunten uitgegeven.

De sharia verbiedt het geven of ontvangen van rente, en moslims kunnen enkel handelen in tastbare goederen. Daarom zijn virtuele munten als bitcoin en monero doorgaans een probleem: ze hebben geen reële waarde en er wordt constant mee gespeculeerd.

Sluipweg

De 'onegram' is ontworpen door een start-up in Dubai. Door blockchaintechnologie, een techniek die veilige transacties mogelijk maakt zonder bank of tussenpersoon, kan de 'onegram' wél verhandeld worden door moslims. Tegenover elke uitgegeven munt staat minimaal een gram goud veilig opgeborgen een kluis. Zo wordt het speculeren beperkt.

rv

Tegenstanders

Toch aanvaardt niet iedereen in de moslimwereld de 'onegram'. Islamitische rechtsgeleerden hebben zich al uitgelaten tegen andere virtuele munten. Shawki Allam, de religiueze leider van Egypte, zei dat de bitcoin “het risico op fraude, gebrek aan kennis en bedrog verhoogt”.
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Janssens

  Wat een bende sukkelaars die zich hiermee inlaten. De ene zeepbel na de andere met zo'n piramidespelletjes, en toch blijft men er inlopen.

 • Leo Duym

  @Kamal Bandan, dat klopt, men ziet het woord moslim en dat is genoeg om kritiek te geven, maar is dat zo verwonderlijk? Noem mij één soera uit de koran die van ons betere en verdraagzamere mensen kan maken, en die een stimulus is voor meer vrede op de wereld? Ik ken er niet één. Ik ken wel 66 haatsoera's die het tegendeel bewerkstelligen. -- Ik ben het wel eens met een terugkeer naar de goudstandaard, maar dan niet met cryptomunten.

 • Yvan Lissens

  Cryptomunten, ik geloof nog steeds niet in een betaalmiddel dat steunt op de hoeveelheid elektriciteit die je erin pomp. Met een wereldwijd verbruik van ongeveer 130 terawattuur zijn cryptomunten niet echt milieuvriendelijk te noemen. De bubbel zal ooit wel barsten.

 • dirk claeys

  Dat komt ervan als de beurs en bankwereldje maximaal profiteerde van onze centen! Nu met intresten van 0,1% ?kiezen voor bitcion of cryptomun is enige alternatief! Rendementen van 10,100,1000% zijn mogelijk, verlies is onmogelijk! En beleggen in vastgoed ben je 21% btw op voorhand reeds kwijt!

 • Jurgen Mahieu

  Bullseye kamal! 100% gelijk, gezond verstand overstijgt relegie! Dat men maar eens gaat kijken in Dubai, niet slecht bezig daar die mannen. Dus waarom niet investeren in een goudgedekte cryptomunt vevaardigd in de UAE!