Ebay en Amazon verbieden verkoop van artikelen met 'racistische' confederale vlag

REUTERS
Ebay verbiedt de verkoop van artikelen met de omstreden vlag van de Geconfedereerde Staten. Daarmee volgt het online veilinghuis het voorbeeld van de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Ook de online retailwebsite Amazon zal de vlag uit de verkoop halen, zo zei een woordvoerder aan de Amerikaanse zender CNN.

Ebay kondigde de beslissing aan op Twitter. Aan Amerikaanse media verduidelijkt het bedrijf nog dat het de beslissing nam omdat de vlag "een hedendaags symbool voor verdeeldheid en racisme is geworden".

Een zoekopdracht op de website leert dat de artikelen deze avond alvast nog massaal aangeboden worden via Ebay. De zoekterm 'confederate flag' gaf meer dan 1.200 resultaten.

De rode vlag met blauw kruis en witte sterren werd tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) gebruikt door de zuidelijke staten, die zich verzetten tegen de afschaffing van de slavernij. Tegenstanders zien de vlag nu als symbool voor racisme en blanke overheersing. Na de dodelijke schietpartij in een Afro-Amerikaanse kerk in Charleston is de discussie over het gebruik van die vlag weer aangewakkerd in de VS.

GETTY