Duo verdiende miljoenen door mensen weg te wijzen naar illegale markten op darknet

ANP XTRA
De Amerikaanse autoriteiten vervolgen twee Israëliërs die naar verluidt miljoenen verdienden door mensen online in contact te brengen met verkopers van illegale waren. Het duo runde de website DeepDotWeb en zou daar de weg hebben gewezen naar marktplaatsen op het zogeheten darknet.

De verdachten zouden honderdduizenden mensen hebben doorverwezen naar onlinewinkels die niet te vinden zijn met normale zoekmachines. Daar konden bijvoorbeeld harddrugs, automatische wapens en gestolen creditcards worden aangeschaft.

De onderzoekers zeggen dat de mannen commissie kregen als een doorverwijzing leidde tot een aankoop. Ze worden nu verdacht van witwaspraktijken. Een van de verdachten is op verzoek van de VS opgepakt in Parijs. De andere Israëliër is aangehouden in zijn thuisland waar hem ook vervolging boven het hoofd hangt.

Wie sinds enkele dagen naar de website surft, krijgt een melding te zien van het FBI, dat samen met andere politiediensten de ‘toegangspoort tot darkweb’ offline haalde. Dat illegale marktplaatsen op het darkweb offline gehaald worden door politiediensten, gebeurde de voorbije jaren regelmatig. Dat een website op het ‘gewone internet’ offline wordt gehaald omdat hij links aanbiedt naar darkweb, is een nieuw fenomeen.

Darkwebnews

Sinds vandaag is overigens ook darkwebnews.com, een andere website die gebruikers doorverwijst naar marktplaatsen op darkweb, offline. Geruchten op sociale media vermelden dat “het lijkt alsof het een keuze is van de webmasters zelf”, en dus niet het gevolg van een politie-operatie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.