Door wie en waar wordt er aan Wikipedia gesleuteld?

Wikipedia Recent Changes Map
Voor wie zich afvraagt door wie en waar ter wereld de inhoud van Wikipediapagina's wordt aangepast, bestaat er sinds kort 'Wikipedia Recent Changes Map'. Dat is een interactieve kaart op het internet die stipt weergeeft waar aan de inhoud van de online encyclopedie wordt 'geprutst' en door wie. Het gaat weliswaar enkel om ongeregistreerde gebruikers van onder andere de Engelstalige versie van de website.

De Amerikaanse nieuwssite Huffington Post spreekt van 'prutsen' omdat in 2007 een studie nog heeft uitgewezen dat ongeregistreerde gebruikers meestal onnuttige wijzigingen aanbrengen. De frequentie waarmee de kaart veranderingen aanwijst, is echter indrukwekkend. Vooral wanneer in herinnering wordt gebracht dat ongeregistreerde gebruikers verantwoordelijk zijn voor slechts circa vijftien procent van alle updates.

Stephen LaPorte en Mahmoud Hashemi lanceerden de website eerder deze maand. Het IP-adres van de ongeregistreerde gebruikers maakt het mogelijk om in kaart te brengen door wie en waar de aanpassingen zijn gebeurd. Dergelijke info over de officiële redacteurs van Wikipedia is publiekelijk niet voorhanden, en wordt dan ook niet weergeven op de kaart, die u hier volledig kan bekijken.

Niet enkel wijzigingen op de Engelstalige pagina's worden in kaart gebracht. Ook gegevens over aanpassingen op onder andere Franstalige, Japanse en Russische pagina's zijn er te raadplegen.