Deze website is Spotify te slim af en laat artiesten extra verdienen

ANP
Een Amerikaanse band heeft een website ontworpen die op een slimme manier geld jaagt uit de zakken van Spotify. De website zet namelijk Spotify-nummers op eindeloze repeat, waardoor het geld voor de artiesten blijft binnenstromen. De band vindt dat de streamingdienst zijn artiesten onderbetaalt en maakt daar zo korte metten mee.

'Eternify' heet de website. Hij werkt poepsimpel: je geeft als luisteraar de artiest in die je een extra financieel duwtje in de rug wil geven. De website speelt vervolgens de gevraagde muziek af. Na 30 seconden wordt het gekozen liedje herhaald, dat is namelijk de minimumtijd die gehaald moet worden vooraleer Spotify de artiest in kwestie uitbetaalt. Dat gaat dan zo voort tot in de oneindigheid (of tot je de website uitschakelt althans).

Op de website kan je volgen hoeveel geld je al gesprokkeld hebt voor je voorkeurszanger(es) of -band. En dat gaat verrassend traag. Naar schatting krijgen artiesten 0,005 dollar van Spotify per afgespeeld nummer. Dat betekent dat je op de site Eternify 100 minuten lang een liedje moet laten herhalen om 1 dollar (89 cent) binnen te halen voor je uitverkoren artiest. Als je de liedjes volledig laat uitspelen, moet je 600 minuten of 10 uur voor je computer zitten.

Slapend rijk
Het voordeel van de site: je kan muziek afspelen in stille modus. De bedoeling van de bedenkers is dan ook dat je bijvoorbeeld tijdens je werkuren de site aanzet en zijn werk laat doen. Ondertussen stroomt het geld dan binnen voor de artiesten en zo worden die - letterlijk - al slapend rijk. De band 'Ohm and Sport' creëerde de website uit ongenoegen. Volgens hen kunnen grote, bekende groepen veel geld verdienen met het streamen van muziek, maar voor kleinere groepen is het amper winstgevend.

Eternify