Deze radioketen tweette de Onafhankelijkheidsverklaring. En kreeg de halve Trump-aanhang over zich heen

De Declaration of Indepedence tweeten op 4 juli? Dat doe je in 2017 niet zonder op je donder te krijgen.
rv De Declaration of Indepedence tweeten op 4 juli? Dat doe je in 2017 niet zonder op je donder te krijgen.
De Amerikaanse publieke radio-omroep NPR houdt er al zo'n 30 jaar een patriottische traditie op na. Op 4 juli, Onafhankelijkheidsdag in de VS, leest ze voor uit de Onafhankelijkheidsverklaring. Dit jaar deed ze dat voor het eerst op Twitter. En veroorzaakte prompt een shitstorm.

Een eerbetoon aan de Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli? Het is misschien niet het meest originele idee, maar controversieel kan je het bezwaarlijk noemen. Die verklaring zet de vrije geest van de Amerikaanse kolonisten in de verf, die vastbesloten waren om hun land op te bouwen zonder de schaduw van tirannen over zich heen. Wat is er toepasselijker dan daarmee uitpakken op 'the Fourth of July'?

"Laat ons die hele verklaring, zin per zin, ook eens op Twitter gooien!", dachten ze maandag bij NPR. Waarbij ze voorbijgingen aan het feit dat Twitter, nou ja, Twitter is. 

Niet iedereen herkende de 112 tweets die NPR verstuurde als een van de belangrijkste documenten uit de vaderlandse geschiedenis. Twitteraars begrepen de woorden  van de Amerikaanse founding fathers als politieke uitspraken over 2017, en beschuldigden de radiomakers ervan de revolutie te prediken.    

Laffelijk onderhuidse kritiek spuien op het politieke regime? Bij de radiozender moesten ze wel dronken zijn, besloot de ene. Of het account was gehackt, vreesde de andere. Waarop de volgende oordeelde dat de toelage voor de omroep maar 's moest worden stopgezet.

Het duurde tot gisteren vooraleer zélfs Twitter inzag dat NPR z'n volgers geen geheime politieke agenda door de strot probeerde rammen, maar gewoon hulde bracht aan een document uit 1776.

Toch zijn sommige hardliners nog altijd niet overtuigd van de onschuld van de Onafhankelijkheidsverklaring: zeker dat er geen vooroordelen in zitten? Of hoe een historische verklaring voor sommigen ook 'fake news' kan zijn.