De zes meest verontrustende seksillustraties op Wikipedia

thinkstock
Wikipedia bevat een schat informatie, niet alleen tekst maar ook afbeeldingen. Vraag je je af hoe een Amerikaanse goudvink eruit ziet? En heeft dat vogelbekdier echt een bek zoals een vogel? Wikipedia is uw vriend, maar de open encyclopedie heeft ook een ranzige kant.

De Wikipedia-pagina over seks staat niet verrassend in de top tien van de site, en geen seksuele handeling is taboe. Om niets aan de verbeelding van de lezer over te laten zijn veel pagina's echter ook voorzien van afbeeldingen, vaak in een stijl die doet denken aan de veiligheidsfiches in vliegtuigen. Bij veel van die afbeeldingen is het echter niet helder waar de educatieve waarde stopt en je het gevoel begint te krijgen dat "de tekenaar duidelijk te hele tijd zat te rukken", schrijft Cyriaque Lamar van Cracked.com.

Gelukzalig
Hij trok op onderzoek, en stelde vast dat veel seksafbeeldingen op Wikipedia afkomstig zijn van een enkele gebruiker met de veelzeggende naam SeedFeeder. Uit het oeuvre van deze tekenaar selecteerde Lamar zes afbeeldingen die hem het meest verontrusten. Zo steekt hij meteen van wal met de afbeelding van een gelukzalig kijkende vrouw die de pagina over 'fisting' of vuistneuken siert. "Kijk naar het gezicht van die dame. Het spijt me, maar in de hele geschiedenis van 'fisting' heeft niemand, gever noch ontvanger, ooit dat verdomde gezicht getrokken," stelt hij.

Jaws ondersteboven
De illustratie bij het woord 'cum shot' is misschien nog meer verontrustend, vooral omwille van de gelaatsuitdrukking van de ontvangende vrouw. "De beste vergelijking die ik kon vinden was de bek van Jaws ondersteboven", stelt Lamar.

Cartoon
Bij 'Gonzo Pornography' hoort dan weer een afbeelding van een cameraman die een seksuele handeling op zichzelf filmt, om zo de kijker de indruk te geven dat hij de daad zelf ondergaat. Lamar vergelijkt de prent met een "miniatuurengel en -duivel die op de schouder van een personage zitten in een cartoon van Looney Tunes terwijl ze elkaar oraal bevredigen."

Supereducatief
Een beetje verwant met het 'cum shot' is de 'facial', vergezeld van een afbeelding waarover Lamar hoopt dat ergens een onschuldige onbevlekte ziel de prent erbij echt supereducatief vindt. "Zoals een 80-jarige Amish bij wie een lichtje aangaat en die luidop tegen niemand in het bijzonder zegt: 'HAA, ik had nooit gedacht dat je dàt dààr kon stoppen'." De Engelstalige pagina bevat trouwens nog een tweede afbeelding van een vrouw die helemaal geen fan lijkt van de praktijk.

Sneeuwballen
Ook 'snowballen' of 'snowballing' heeft een Nederlandstalige pagina, waarvan de afbeelding vrij onschuldig lijkt tot je verneemt wat die handeling nu eigenlijk is. Lamar vermeldt de pagina echter vooral omdat de Engelstalige twee quasi dezelfde plaatjes bevat, terwijl op een ervan de man is veranderd in een vrouw.

Japanners
De goorste pagina vindt Lamar echter die rond 'Gokkun', een Japanse term voor een handeling waarbij een vrouw een groot glas sperma naar binnen giet. "Holy hell, je hebt geen afbeelding nodig om dit te illustreren," foetert de schrijver. "Iedereen die de wonderbaarlijke technologie van een drinkbeker heeft ervaren kan de losse eindjes hier wel aan elkaar knopen. Echt, er is geen fluit educatiefs aan dit prentje. Mensen gaan naar Wikipedia om een beeld te krijgen van woestijnvossen en koboldhaaien, niet om te zien "hoe een crowd-sourced smoothie te drinken". Bovendien miste de illustrator het meest interessante deel van dit scenario, stelt Lamar: de rij wachtende leveranciers.