Ga naar de mobiele website
^ Top

De "Salt and ice challenge" en andere gevaarlijke online trends worden steeds populairder bij jongeren

Youtubers laten hun verwondingen zien na de "Salt and ice Challenge".
Youtube Prankster Youtubers laten hun verwondingen zien na de "Salt and ice Challenge".
De 'Salt and ice challenge'. Zo heet de nieuwe, absurde internetrage waarbij tieners zout en ijsblokjes op hun huid laten branden. Zo lang mogelijk. Met ernstige brandwonden als gevolg.

De trend begon halfweg januari te circuleren op de sociale netwerken bij 12 tot 18-jarigen. Eerst in de Verenigde Staten, daarna waagden ook Engelse, Franse en Spaanse jongeren zich eraan. Maar nu heeft de Salt and ice challengde dus ook ons land bereikt. De afgelopen weken doken her en der verschillende foto's en filmpjes op. Jongeren leggen tegelijkertijd zout en ijs op hun huid. De combinatie van de twee brengt een chemische reactie teweeg die de temperatuur snel tot -20 doet dalen.

De 'kunst' is dan om het het zout en de ijsblokjes zolang mogelijk op te huid te laten liggen en het bijzonder brandende gevoel om ter langst vol te houden dus. Foto's en filmpjes van het resultaat- ernstige eerste-, tot tweedegraads brandworden dus- worden daarna stoer gedeeld op de sociale media. 

Reden tot paniek is er nog niet. "Maar jongeren moeten zich wel bewust zijn van de gevolgen", waarschuwen artsen. "Het ijs werkt verdovend, waardoor ze niet per se beseffen wat ze eigenlijk aan het aanrichten zijn." In Groot-Brittannië werden al meer dan 500 jongeren naar het ziekenhuis gebracht met zelfs derdegraads brandwonden. Voor sommigen met blijvende letsels tot gevolg.

Een andere, zelfs bijzonder morbide trend, is de 'walvisuitdaging', waarbij tieners 50 uitdagingen voltooien, telkens gevaarlijker en gevaarlijker. Het begint bijvoorbeeld met 'kijk tot 4.20 uur naar een enge film', naar 'kras een walvis op je arm', 'snij in je lippen' tot 'ga op de rand van een hoog gebouw zitten'. In Rusland stierven zo al 130 tieners.

Een persoon die meedoet aan de walvisuitdaging heeft een walvis in zijn arm gekerfd.
rv Een persoon die meedoet aan de walvisuitdaging heeft een walvis in zijn arm gekerfd.

Een derde bedenkelijke trend is het 'spel van de trap', waarbij aan de trap een menselijke ketting gevormd wordt, die door een groepje anderen moet doorbroken worden om de trap op of af te kunnen. Duw en getrek aan de trap dus en je begrijpt: gevaarlijk. 

Meer over



3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • NANCY VAN BUEL

    Hebben die nu niks anders te doen dan die onozele dinges

  • Gustaaf Senrame

    Het ziekenhuis moet volledig op eigen kosten betaald worden. En voor mijn part zouden ZE beter zoals beschreven op een hoog gebouw gaan, en nog liefst op de rand, en met wat drugs of alcohol in hun kl.ten. Wat een bende onnozelaars. Hoe komt dat toch dat er bij de jeugd zo weinig hersenen aanwezig zijn????

  • Filip Simoens

    De ziekenkas zal wel betalen. Waarom zorgen maken. 3 weken thuis van het werk en toch betaald krijgen.

Gesponsord

Meld een bug