De Polaroid, voor gegarandeerd hackvrije naaktfoto's

rv
De Polaroidfoto is helemaal terug. Niet alleen omdat retro nog steeds hip is, maar vooral ook omdat een analoog kiekje niet gehackt kan worden.

In het pre-digitale tijdperk namen koppeltjes die stoute foto's van zichzelf en elkaar wilden maken hun toevlucht tot de Polaroidcamera. Kwestie van zichzelf gênante momenten te besparen bij de fotostudio. Sinds er een digitale camera op zowat elk gsm-toestel zit en foto's niet langer afgedrukt moeten worden om ze te kunnen bekijken, is de drempel om naaktfoto's te maken helemaal verdwenen.

Helaas is het voor hackers een fluitje van een cent om al jouw ondeugende kiekjes te bemachtigen en online te zwieren. Zo belandde onlangs een massa foto's van vrouwelijke celebrities, zoals Jennifer Lawrence, Kirsten Dunst en Kate Upton, op het internet. En dus komt de Polaroid weer in beeld. Big Bang-actrice Kaley Cuoco is alvast fan. "Polaroids are the way to go, niemand kan daar aan geraken", liet ze onlangs weten.

De polaroid beleefde zijn hoogtepunt in de jaren 80, maar is sinds kort aan een revival bezig. Volgens Creed O'Hanlon, de CEO van The Impossible Project, dat Polaroid in 2007 overnam, groeit het bedrijf veel sneller dan zelfs de grootste fans hadden verwacht. "In de afgelopen tien maanden hebben we een groei van 75 procent gezien bij jongeren tussen 18 en 25. Het zijn vooral tieners die het digitale de rug toekeren ten voordele van iets tastbaars. De laatste zes maanden hebben we het volume films die we verkopen verdubbeld en hebben we meer dan 30.000 oude Polaroidcamera's opgeknapt. We verwachten dat die cijfers volgend jaar nog zullen verdubbelen", zegt O'Hanlon in The Guardian.

Nostalgie

Jonge hippe artiesten, zoals FKA Twigs, Lana Del Rey en Miley Cyrus, steken hun liefde voor Polaroids niet onder stoelen of banken, en ook Taylor Swift draagt haar steentje bij aan de revival. Haar nieuwe album '1989', dat in de eerste week na de release in de VS liefst 5,8 miljoen keer over de toonbank ging, bevat een reeks nep-Polaroids en ook het artwork is in dezelfde retrostijl.

Die nostalgische stijl is overigens al langer populair bij jongeren, dankzij Instagram. Bovendien zien Polaroids er gewoon heel mooi uit, met het karakteristieke witte randje en de ietwat afgebleekte kleuren. Nostalgie blijkt sowieso enorm aan te slaan bij jongeren, kijk maar naar de revival van vinyl de jongste jaren.

De albumcover van '1989' van Taylor Swift.
rv De albumcover van '1989' van Taylor Swift.

Handen vuilmaken

Polaroid werd in 1937 opgericht en was zo succesvol dat tegen de jaren 60 naar schatting zowat de helft van alle Amerikaanse gezinnen een Polaroidcamera in huis had. Ook kunstenaars zoals Andy Warhol waren wild van de Polaroid.

De opkomst van de digitale fotografie betekende echter het einde van de Polaroid, en het bedrijf vroeg in 2001 het faillissement aan. Toch is de Polaroid nooit helemaal verdwenen, mede dankzij een select kransje van hardnekkige fans. Zij zien de revival van de Polaroid dan ook als een positieve evolutie. "Polaroids zijn een pak duurder, en zorgen ervoor dat mensen weer zorgvuldig gaan nadenken over de compositie van hun foto", stelt Paul Bryant van de kunstafdeling van het Britse Wiltshire College, die ook een scherpe stijging ziet in het aantal studenten dat opnieuw de donkere kamer in wil.

Zijn collega van het London College of Communication,  Beverley Carruthers, treedt hem daarin bij. "Studenten omarmen opnieuw het fysieke aspect van fotografie, het analoge tegenover het digitale, en Polaroid maakt deel uit van die opmars. Mensen willen hun handen vuilmaken en willen opnieuw genieten van de ervaring van print."

Een foto van Farrah Fawcett uit de reeks Polaroidportretten van Andy Warhol.
AFP Een foto van Farrah Fawcett uit de reeks Polaroidportretten van Andy Warhol.