David Cameron wil nog meer data verzamelen van burgers

THINKSTOCK
Britse autoriteiten zullen voortaan kunnen zien naar welke websites internetgebruikers surfen. Dat betekent niet dat de gehele browsergeschiedenis toegankelijk wordt, zei minister van Binnenlandse Zaken Theresa May in Londen. De politie en geheime diensten kunnen bijvoorbeeld zien of iemand op Facebook was, maar niet welke pagina's hij daar bekeken heeft en met wie hij over welke thema's gecommuniceerd heeft.

Internetaanbieders worden door de nieuwe wet gedwongen de geheime diensten toegang te geven tot data van computers en smartphones, en internetfirma's moeten de bezochte websites van elke burger tot een jaar lang bewaren. Tot de data behoren ook zoektermen die op zoekmachines worden ingetikt.

Burgerrechten
De oppositie noemt het wetsontwerp voor de omvangrijke gegevensbewaring een "wrange terugslag voor de burgerrechten". Groot-Brittannië moet de toegang tot internet- en andere communicatiegegevens opnieuw regelen omdat de bestaande wetgeving eind dit jaar ten einde loopt.

In 2014 had het Europese Hof van Justitie de gegevensbewaring streng gelimiteerd. Critici van de conservatieve regering in Groot-Brittannië zien in het voorliggende wetsontwerp een duidelijke tegenspraak met de bepalingen van het hof.

GETTY