Cybercriminelen plagen Belgen meer dan ooit

Fishing. Fotot ter illustratie.
Thinkstock Fishing. Fotot ter illustratie.
Dit jaar zijn al bijna drie keer meer meldingen binnengestroomd bij de overheid over cyberincidenten, zoals gehackte accounts, aanvallen op websites en gegijzelde computers. Dat meldt eerste minister Sophie Wilmès (MR), die bevoegd is voor het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Dat schrijft De Tijd vandaag.

Het Computer Emergency Response Team van het Centrum ontving dit jaar al 4.484 meldingen van cyberincidenten, tegenover 1.600 vorig jaar. “Het grootste deel gaat over pogingen tot fraude, zoals phishing, sextortion en telefoons of mails van valse Microsoft-medewerkers”, vertelt de woordvoerster van het CCB, Katrien Eggers. “Maar evenzeer zitten er meldingen tussen over gehackte accounts, gijzelsoftware...”

Wilmès wijst erop dat ook de federale politie dit jaar al 40 procent meer meldingen over cybercriminaliteit heeft ontvangen. “Dat zijn aanzienlijke stijgingen, en toch gaat het maar om een deel van de ijsberg. Want bedrijven doen niet systematisch aangifte als ze het slachtoffer zijn geweest van cyberincidenten”, aldus de premier.

Vooruitgang in strijd tegen cybercriminaliteit

Ondanks het recordaantal meldingen, boekt ons land vooruitgang in de strijd tegen cybercriminaliteit, stelt Wilmès. “Sinds het CCB is opgericht in 2014 zijn verschillende campagnes gevoerd om zowel de overheidsdiensten als de privésector te sensibiliseren. Er is ook een Early Warning System opgericht om de belangrijkste cyberdreigingen in kaart te brengen. De beveiligingsspecialist Brightsite heeft ons land dit jaar nog de vijfde plaats gegeven in zijn ranglijst van 28 Europese lidstaten, terwijl we vorig jaar nog maar elfde waren.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Ik zie het nog gebeuren, dat die goeie, ouwe FAX terugkomt! Misschien zelfs ook de telex! We gaan weer manueel brieven schrijven naar elkaar, en posten in de brievenbus. Terug in de tijd, maar dan geëvolueerd, hoop ik.

  • Paul Boutsen

    Natuurlijk, want in België worden slachtoffers gestraft en criminelen bepamperd. In andere landen lopen ze kans in de gevangenis te vliegen, hij krijgen ze een sociale woning, uitkeringen en een schadevergoeding omdat ze zijn opgepakt.

  • sjaak vanslembrouck

    Kortom, de belgen worden dommer en dommer. IK ken er zoveel die 10 accounts hebben en die "slimme" mannen hebben 1 paswoord voor alles. Ik ben opgegroeid samen met het internet en ik ben zeker de slimste niet maar ik besef wel dat als 1 databank met emails en paswoorden gebroken word dan zijn de idioten die slechts 1 passwoord hebben meteen all hun accounts kwijt. Nu in 2019 weet het kleinste kind dit.