Crowdfundingsite van aardbodem, mogelijk honderdduizenden euro's verdwenen

Getty/Dream or Donate
Dream or Donate, een in Nederland populair crowdfundingsplatform is plots offline. Het bedrijf is opgeheven en zowel de doneerwebsite als de Facebookpagina zijn niet meer toegankelijk. Onder gebruikers is grote rust ontstaan, zij vrezen dat ze hun geld kwijt zijn. Volgens de eigenaar is hij slachtoffer geworden van hackers.

Via Dream or Donate werd voor talloze doelen geld ingezameld, veelal voor sociale en persoonlijke doelen zoals begrafenissen, grafzerken of medische behandelingen. Volgens gebruikers stond voor honderdduizenden euro’s aan donaties uit via de site.

De Nederlandse eigenaar Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website gehackt is en dat de hackers ingezamelde bedragen hebben verhoogd zodat een verkeerd beeld is ontstaan van de ingezamelde bedragen. Op andere vragen wil hij tegenover onze collega's van de krant De Stentor geen antwoord geven. Hij zegt alleen: “Het komt goed, iedereen krijgt zijn geld terug.”

Vertrouwen

Gebruikers van het platform hebben daar weinig vertrouwen in. Zij zeggen niet geïnformeerd te zijn en wijzen erop dat er al vaker klachten waren over Dream or Donate.  De Nederlandse bevoegde staatssecretaris kreeg eerder dit jaar nog parlementaire vragen over de commissie die het bedrijf hanteert. Dream or Donate hanteert  5% over iedere donatie en een transactietarief dat de door het bedrijf gemaakte kosten overstijgt. Oppositiepartij SP wilde weten of de staatssecretaris daartegen kon optreden. Die zei dat het aan de toezichthouder Autoriteit Consument en Markten (ACM) en uiteindelijk aan de rechter is om daar een oordeel over te vellen.

Een van de gedupeerden is Joke Pallada uit Purmerend (Noord-Holland), die betrokken was bij een inzamelingsactie voor de begrafenis van de ex-vriend van haar jongere zus. Die overleed begin augustus en er bleek geen geld te zijn voor een uitvaart. Zij schoot de kosten voor en ondertussen werd een inzamelingsactie gestart. Tot gisteren stond de teller op bijna 3.700 euro. “Maar vandaag (woensdag, red.) was de site ineens uit de lucht en bleek de onderneming uitgeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Oplichting

Ook Corinne Keijzer zag tot haar grote verbazing dat ze ineens niet meer kon inloggen op de website van Dream or Donate. Zij had daar sinds enkele jaren een actie lopen voor de vertaling van een LinkedIn-handleiding. “Het bedrag was inmiddels opgelopen tot zo'n 2.000 euro. Ik zag dat als een spaarpotje en was van plan het te gebruiken als het streefbedrag van 3.000 euro bereikt was. Heel vervelend. Ik denk dat het een gevalletje oplichting is. Vervelend voor mij, maar veel erger voor de mensen die voor allerlei persoonlijke doeleinden geld inzamelden, zoals behandelingen van ziektes.”

Ook op de website klacht.nl stromen reacties binnen. ‘Afgelopen jaar hebben we geld ingezameld voor een evenement voor kansarme jongeren, nu willen we het geld graag laten uitbetalen.. we hebben alle stappen gevolgd van de website en toen hebben we een uitbetalingsdatum ontvangen... maar inmiddels is de site uit de lucht‘, schrijft iemand. Een ander zegt: ‘We zijn al de hele dag op zoek naar meer info over Dream or Donate. De site ligt er uit en de Facebookpagina is verdwenen. Wij hebben meerdere doneeracties lopen en weten nu niet waar het geld gebleven is.‘

De onderneming Dream or Donate was een eenmanszaak, die gevestigd was in de stad Zwolle (provincie Overijssel) en werd opgericht in 2013. 

Lees ook:  Oprichter stichting Droomwens vergokt 800.000 euro aan donaties voor getraumatiseerde kinderen: “Dan heb je geen geweten”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eliah vermote

  peter Janssen, wij hebben die niet opgericht maar andere mensen die het goed voorhadden met het gezin. Wij doen andere acties waar het geld rechtstreeks naar ons komt zonder tussen persoon.

 • Jef Heffens

  Dat stond in de sterren geschreven dat dit zou gebeuren en het zal niet de laatste zijn. Een privépersoon die crowdfunding organiseert, 't is een beetje om mee te lachen.

 • Peter Janssen

  Tja..oplichters..de eigenaar verdwijnt met het geld en steekt dan de schuld op hackers...jaja..@eliah: zélf en persoonlijk een crowdfunding starten, níet via anderen zoals dream or donate zodat het beheer vd donaties in handen is van de mensen zelf voor wie het bestemd is...dat is de enige manier om oplichters geen kans te geven om het geld te stelen.

 • eliah vermote

  Zeer goede vrienden van ons willen voor hun zoon (met dyspraxie) een spraakcomputer aankopen en daarom werd er voor hun een crowdfunding opgestart via dream or donate. Jammer genoeg zijn ze al de gedoneerde centen kwijt en kunnen ze de spraakcomputer niet aankopen. Dit is zo triest voor hun maar vooral voor hun zoon. We hopen als vrienden alsnog een manier te vinden om genoeg centen in het laatje te krijgen.