Ga naar de mobiele website
^ Top

Collectieve klacht tegen Facebook voor schending privacy

De klacht valt samen met de beursgang van Facebook gisteren.
Photo News De klacht valt samen met de beursgang van Facebook gisteren.
De sociaalnetwerksite Facebook heeft een collectieve klacht wegens schending van het privéleven aan de broek. Dat hebben advocaten van een groep Amerikaanse internetgebruikers aangekondigd. Volgens hen riskeert het Amerikaanse internetbedrijf, dat sinds gisteren op de beurs genoteerd is, een schadevergoeding van 15 miljard dollar te moeten betalen.

De klacht werd ingediend bij een federale rechtbank in San José, in Californië. De klacht komt er na de "onthulling in september 2011 dat Facebook illegaal het surfgedrag van zijn gebruikers op internet volgt, zelfs wanneer ze niet meer op de site ingelogd zijn".

100 dollar per inbreuk
De advocaten melden dat de procedure 21 dossiers verzamelt, die tussen 2011 en begin 2012 in een tiental staten ingediend zijn. Door de wetgeving op afluistering kan het zijn dat de site een vergoeding van 100 dollar per inbreuk aan iedere gebruiker moet betalen, met een maximum van 10.000 dollar, aldus de advocaten.

"Zelfs als de daden waarvan Facebook beschuldigd wordt een kleine inbreuk op de wetgeving op afluistering per gebruiker vertegenwoordigt, impliceert dat een schadevergoeding van meer van 15 miljard dollar."Meld een bug