Chinese hacker kraakt verzekeringsbedrijf en steelt data 79 miljoen Amerikanen

Fujie Wang, dan wel Wang Fujie of Dennis Wang, is volgens de Amerikaanse justitie lid van een  ''extreem geavanceerde hackersgroep''.
AP Fujie Wang, dan wel Wang Fujie of Dennis Wang, is volgens de Amerikaanse justitie lid van een ''extreem geavanceerde hackersgroep''.
Een 32-jarige Chinese hacker is in de Verenigde Staten aangeklaagd. Fujie Wang zou onder meer hebben ingebroken bij zorgverzekeraar Anthem. Daar maakte hij gegevens van bijna 79 miljoen Amerikanen buit. Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie was hij lid van een ''extreem geavanceerde hackersgroep''.

Wang en zijn handlangers hackten ook drie andere bedrijven, maar justitie noemt hun namen niet. Het was de hackers te doen om persoonlijke informatie van klanten, zoals namen, geboortedata, burgerservicenummers, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en informatie over waar mensen werkten en wat ze daar verdienden. Daarnaast wilden ze vertrouwelijke bedrijfsinformatie stelen. Ze begonnen in 2014 met de inbraken. Een handlanger van Wang is ook aangeklaagd, maar zijn of haar naam wordt niet genoemd. De Verenigde Staten zeggen niet of de hackers criminelen of spionnen zijn.

‘Spearphishing’

De hackers kwamen onder meer binnen door spearphishing: ze stuurden mails met besmette links naar specifieke werknemers van een doelwit. Als de werknemer op zo'n link klikte, konden de daders schadelijke software op de computer van die werknemer installeren. Die konden ze gebruiken om verder door te dringen.

Ze gingen heel geduldig te werk, verkenden de systemen en wachtten soms maanden met nieuwe stappen. Gestolen bestanden gingen via een paar tussenstappen naar China. Daarna wisten de hackers nauwkeurig hun sporen uit.

Het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Anthem in de stad Indianapolis.
AP Het hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Anthem in de stad Indianapolis.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • pol van de velde

    Het zal niet beteren. Alle auto's minder dan 5 jaar oud staan in verbinding met internet, wasmachines, stofzuigers, ovens, ijskasten, zelfs bepaald speelgoed staat in connectie met internet. Dus alles kan dan ook gehackt worden. Ze horen alles wat in huis gezegd wordt, zelfs als je apparaten uitgeschakeld zijn. Je kan het zo gek niet bedenken of het is momenteel mogelijk. Fantasie behoort weldra tot het verleden.