Child Focus slaat alarm over sociaalnetwerksite 'Ask.fm'

Woordvoerder van Child Focus, Dirk Depover.
Photo News Woordvoerder van Child Focus, Dirk Depover.
Child Focus waarschuwt voor 'Ask.fm'. De sociaalnetwerksite is razend populair bij tieners, maar zet de deur wagenwijd open voor anonieme pesterijen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Child Focus ontving al 20 klachten over pestgedrag op de website. In Groot-Brittannië pleegde een 14-jarig meisje vorige week zelfmoord na onophoudelijke haatmail, waarna de Britse premier Cameron opriep om Ask.fm te boycotten. De beheerders van het sociaal netwerk kondigden gisteren een audit aan over de veiligheid van Ask.fm.

Ask.fm: het doet bij veel volwassenen geen belletje rinkelen, maar bij tieners tussen 10 en 16 is het sociale netwerk een ware hype. Ver weg van Facebook, waar vaak hun ouders ook actief op zijn, is het vraag-en-antwoordplatform een heuse speeltuin voor jongeren. Wereldwijd telt Ask.fm al 65 miljoen gebruikers. Het opzet: wie een profiel aanmaakt, stelt zich open voor vragen van gebruikers, die je als lid kan beantwoorden. Het probleem: de beantwoorders maken zich met naam en foto bekend, de vragenstellers hullen zich in anonimiteit. Dat levert puberale vragen op als 'heb je al een vriendje', maar kan al snel ontsporen naar seksuele toespelingen of heuse pesterijen, tot in het extreme toe. Verwensingen zoals "Pleeg zelfmoord" zijn geen uitzondering.

"Asociaal netwerk"
Child Focus ontving al 20 klachten van Belgische tieners over pesterijen op Ask.fm en wil ouders en kinderen waarschuwen voor de website. "Ask.fm is een asociaal netwerk", zegt woordvoerder Dirk Depover. "De beheerders dragen geen enkele verantwoordelijkheid. Ze stellen dan wel dat gebruikers minimum 13 moeten zijn, maar daar is geen enkel toezicht op. Bovendien is er ook geen meldknop om zaken die niet door de beugel kunnen te rapporteren. In volstrekte anonimiteit kunnen kinderen elkaar pesten. Vaak gaat het om kinderen die elkaar ook in de echte wereld kennen: het pestgedrag wordt online gewoon verdergezet. Voor de politie is het erg moeilijk om op te treden, net omdat het pesten anoniem gebeurt. Ask.fm heeft bovendien haar zetel in Letland en verklaart niet verantwoordelijk te zijn voor de inhoud van de berichten."


LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE