Chatapp ToTok blijkt spionagemiddel van Verenigde Arabische Emiraten te zijn

Illustratiebeeld
ANP XTRA Illustratiebeeld
De chatapp ToTok, die steeds populairder wordt, is eigenlijk een middel van de Verenigde Arabische Emiraten om mensen te bespioneren. De app volgt "elk gesprek, elke beweging, elke onderlinge band, elke afspraak, elk geluid en elk beeld" van mensen die het hebben geïnstalleerd. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen in The New York Times, dat onderzoek naar de app heeft gedaan.

ToTok - niet te verwarren met TikTok - is over de hele wereld in de afgelopen maanden miljoenen keren geïnstalleerd. Het is een chatapplicatie waarmee je op een veilige manier met vrienden en familie kan communiceren, ietwat vergelijkbaar met Telegram. De app is een product van het bedrijf Breej Holding. 

Volgens The New York Times zit de DarkMatter Group erachter. Officieel is dat een cyberbeveiliger, maar feitelijk zouden het cyberspionnen voor de Emiraten, een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten, zijn.

Ook het bedrijf PAX AI, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om data te doorzoeken, zou betrokken zijn bij ToTok. PAX AI komt ook uit de Emiraten en zou ook banden met de DarkMatter Group hebben. DarkMatter zou de hulp krijgen van Amerikaanse en Israëlische oud-spionnen. 

Verwijderd uit App en Play Store

Apple en Google hebben ToTok vorige week uit de App Store en de Play Store gehaald, meldt The New York Times. Dat betekent dat de app niet meer geïnstalleerd kan worden, maar de app blijft wel op de telefoon staan van mensen die hem al gedownload hadden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.