CEO Twitter treedt af

Dick Costolo.
EPA Dick Costolo.
De CEO van Twitter, Dick Costolo, treedt af op 1 juli. Jack Dorsey, mede-oprichter en voorzitter van de raad van bestuur, neemt over als interim-CEO. Dat heeft Twitter getweet. Waarom Costolo zijn taak als CEO neerlegt, werd niet uit de doeken gedaan. Maar hij ligt wel al een tijdje onder vuur omdat Twitter nog amper aangroeit.

Dick Costolo werd CEO in 2010. Daarvoor was hij COO van het bedrijf. Costolo blijft wel deel uitmaken van de raad van bestuur, zo laat het bedrijf weten. Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, neemt vanaf 1 juli tijdelijk de leiding over. Hij blijft tegelijk ook CEO van Square, Inc., de betalingsdienst die hij mee heeft opgericht in 2009. Intussen gaat de raad van bestuur van Twitter op zoek naar een nieuwe CEO.

Waarom Costolo zijn taak als CEO neerlegt, werd niet uit de doeken gedaan. Maar hij ligt wel al een tijdje onder vuur omdat Twitter amper aangroeit.

"Ik ben enorm trots op het Twitter-team en alles wat het team verwezenlijkt heeft in mijn zes jaar bij het bedrijf", laat Costolo weten in een persbericht. "We hebben goede bestuurders die goed samenwerken en een duidelijke strategie. Niemand is beter dan Jack Dorsey om Twitter tijdens deze overgangsfase te leiden. Hij begrijpt het product en de missie van Twitter, en heeft een goede relatie met de top van het bedrijf."

"Ik waardeer het vertrouwen dat de raad, het managementteam en de werknemers de afgelopen jaren in mij gesteld hebben", gaat hij verder, "en ik kijk ernaar uit Twitter te blijven steunen waar ik kan."

Jack Dorsey komt nu tijdelijk aan het hoofd van een "team met wereldklasse". "De toekomst is aan Twitter, en dat is grotendeels te danken aan Dick Costolo's toewijding en visie", aldus Dorsey. "Hij creëerde de ideale basis vanwaar Twitter verder kan groeien en de wereld veranderen."

'Ik ben enorm trots op het Twitter-team en alles wat het team verwezenlijkt heeft in mijn zes jaar bij het bedrijf'

Dick Costolo
Dick Costolo.
GETTY Dick Costolo.
Jack Dorsey.
AP Jack Dorsey.

De raad heeft een comité opgericht om de zoektocht naar een nieuwe, permanente CEO te leiden. Dat zal worden voorgezeten door Peter Currie, Lead Independent Director van de raad. Daarnaast wordt een headhuntingfirma ingeschakeld om het bedrijf te helpen met een wereldwijde zoektocht. Zowel interne als externe kandidaten komen in aanmerking.

In naam van de raad dankt Peter Currie Costolo "voor zijn jarenlange toewijding om van Twitter het sterke en dynamische bedrijf te maken dat het vandaag is, waardoor we ons in een uitstekende positie bevinden voor verdere groei en innovatie in de komende jaren".

Twitter bevestigde vandaag ook zijn verwachtingen voor het tweede kwartaal van 2015. Het bedrijf schat de inkomsten op 470 tot 485 miljoen euro en de brutowinst voor aftrek van intresten, belastingen en afschrijvingen op 97 tot 102 miljoen dollar.

Beleggers zijn tevreden met de stap. In de handel nabeurs steeg de koers van het aandeel met 13 procent. Twitter kampt al een tijdje met een terugval in de aanwas van actieve gebruikers, iets wat zich ook in de beurskoersen vertaalde. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal een verlies van ruim 162 miljoen dollar en slaagde er niet in zijn omzetprognoses te halen.