CEO legt in bizarre video uit waarom Snapchat zo van deze tijd is

Voor de meeste tieners heeft Snapchat geen geheimen meer, maar generatie Y is nog niet voor het medium gewonnen. Daarom heeft CEO Evan Spiegel een video uitgebracht waarin hij haarfijn uitlegt wat Snapchat nu juist is. Anders dan u van de CEO van een hippe app zou verwachten, werd het een eerder primitieve en sombere video.

Vraagt u zich soms ook af waarom jongeren ontelbare foto's nemen met hun smartphone, van onderwerpen die u zelf nooit ofte nimmer op beeld zou vastleggen? Dan bent u lang niet de enige, zegt Spiegel. En dat komt omdat fotografie veranderd is.

"Historisch gezien waren foto's bedoeld om belangrijke herinneringen te bewaren, maar vandaag worden foto's gebruikt om met elkaar te praten." Het maakt deel uit van de evolutie van sociale media, zo zegt Spiegel.

AP

Toen de eerste sociale netwerken ontstonden, was dat op een desktopcomputer. "Je maakte een reeks foto's, laadde je favoriete foto's op en je vrienden konden ze bekijken en erop reageren. De mobiele telefoon heeft onmiddellijke communicatie mogelijk gemaakt. Nu toon je aan de wereld waar je op dit moment bent en hoe je je nu voelt."

Het draait allemaal om identiteit, zo legt de CEO - pen en papier in de hand - quasi filosofisch uit. "Vroeger was je identiteit de optelsom van van alles wat je ooit gedaan hebt. Onmiddellijke communicatie heeft dat veranderd. Mijn identiteit is wie ik nú ben. Ik ben het resultaat van alles wat ik ooit gedaan heb, maar ik ben niet langer de optelsom van dat alles."

En dat, zegt Spiegel, is de reden waarom de jeugd Snapchat heeft omarmd. Via het medium kunnen ze 'in real time' met elkaar communiceren, een 'story' van hun dag in beelden delen, en er tegelijk op vertrouwen dat al die beelden in geen tijd weer verdwenen zijn.

'Vroeger was je identiteit de optelsom van van alles wat je ooit gedaan hebt. Nu ben je het resultaat van alles wat je ooit gedaan hebt, maar niet langer de optelsom van dat alles'

Evan Spiegel, CEO Snapchat