CD&V'ster linkt N-VA-groet aan Hitler en belandt in Twitterhel

kos
Bornems JONGCD&V-voorzitster Nathalie Michiels twitterde "Een nieuwe Hitlergroet lijkt geboren", met een emoticon van een hand die het V-teken maakt. Waarna een heuse Twitterstorm opstak. Geschrokken verwijderde ze de tweet, met een verontschuldigende boodschap erbovenop.

De N-VA probeert sinds het begin van deze verkiezingscampagne het alom gekende V-teken te kapen als campagnesymbool. "Na de verkiezingen van 2010 wisten we dat we met het concept "verandering" verder wilden", zei Ben Weyts eerder al in De Standaard. "Ruim een jaar geleden schreef ik een werknota met de titel "Generatie V". Op die V zijn we toen beginnen verder te werken in een aantal brainstormsessies. De V stond voor Vlaanderen, maar ook voor verandering, vooruitgang - en ja - nu ook voor volwassenheid."

Nathalie Michiels van JONGCD&V Bornem had dat ook gemerkt, maar linkte het N-VA-teken op Twitter weinig subtiel aan de Hitlergroet. De tweet van Nathalie Michiels stond niet lang online, maar de reacties waren niet van de poes. Eerst probeerde ze zich nog enigszins te verdedigen:

Toen de kritiek ook op haar job als leerkracht begon te focussen, koos ze ervoor om de tweet te verwijderen:

Wat later verontschuldigde ze zich nogmaals met een knipoog:

Het is overigens niet de eerste keer dat het V-teken politiek gebruikt wordt. Een terugblik die De Standaard maakte, linkt het V-teken zowel aan anti-naziprotest, aan de vredesbeweging ten tijde van de Vietnamoorlog, aan het Poolse protest tegen het communisme als aan het vroegere Vlaams Blok (nu Vlaams Belang).