Canadese cryptobeurs staat voor mysterie: 130 miljoen euro blijkt spoorloos na dood van baas

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
De zaak rond QuadrigaCX krijgt een bizar staartje. Eerder kwam de Canadese cryptobeurs in de problemen toen de baas van het bedrijf stierf en het enige wachtwoord voor de digitale portefeuilles mee het graf in nam. Nu blijkt dat de portefeuilles leeg zijn: 180 miljoen Canadese dollar, of 130 miljoen euro, is spoorloos verdwenen.

De bal ging aan het rollen toen Gerald Cotten, de CEO van QuadrigaCX, in december overleed tijdens een reis door India. Hij was de enige die het wachtwoord kende voor de ‘koude’ portefeuilles: virtuele opslagplaatsen voor cryptovaluta, zoals bitcoin en ethereum, die niet verbonden zijn met het internet.

Na zijn dood waren de portefeuilles - en daarmee het geld van meeste klanten - effectief onbereikbaar, omdat hij dat wachtwoord met niemand anders had gedeeld. Dat zorgde ervoor dat de beurs de boeken noodgedwongen toedeed.

Leeg

In het daarop volgende onderzoek kwam er echter nog een groter probleem aan het licht: de koude portefeuilles van de cryptobeurs blijken leeg te zijn. Dat meldde Auditor Ernst & Young na een audit. Dat betekent dat de virtuele centen van zo’n 115.000 klanten, goed voor in totaal 130 miljoen euro, in rook zijn opgegaan. 

Het bedrijf meldt dat al de cryptomunten maanden geleden – voor de dood van Cotten - al uit de portefeuilles werden gehaald. Ook zijn er aanwijzingen dat Cotten veertien andere gebruikersaccounts had aangemaakt die mogelijk gebruikt werden in de cryptobeurs. Er wordt nu onderzocht of het geld via die accounts werd doorgesluisd, maar voorlopig is niet duidelijk waar de cryptomunten zijn gebleven.

Verschillende getroffen klanten vrezen dat ze hun geld nooit meer terugzien. Eén van hen looft een beloning uit van 100.000 dollar (ruim 88.000 euro) voor degene die meer informatie kan bieden over het verdwenen geld.




11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Verthé

  Wat een onzin, een beetje hacker kan net niets, zolang je de private keys niet hebt zijn wallets onmogelijk te hacken. En virtueel geld? Wat is op de beurs spelen dan? Of je geld op netbanking? Feit is dat je crypto perfect zonder moeite naar euro kan laten storten. Eerst wat research doen. Wat betreft het artikel, tuurlijk is hij of iemand anders met het geld gaan lopen, was al een tijdje duidelijk

 • johanneke li

  is die CEO wel dood, of heeft hij zijn eigen dood geveinst?! in ieder geval blijkt nog maar eens hoe onbetrouwbaar dat gedoe is! een beetje hacker kan er gemakkelijk mee gaan lopen en een munt zonder identificatie kan je niet traceren!

 • Mikeske Appels

  Het huidige geld dat op de bank staat is met een druk op de kop ook weg hoor. Waarom denk je dat de overheden liefst alle cash verbannen ? Dan kunnen ze lukraak beslissen om overal 10%, 20% of 50% af te pitsen, zomaar met een druk op de knop.

 • Ronny Cuypers

  In rook opgegaan. Gelukkig was het virtuele rook. Niks aan de hand dus. Dat geld heeft nooit bestaan en kan dus ook niet verdwijnen.

 • Jan Hendrickx

  Mario Roman....virtueel geld bestaat niet? Log eens in op je PC Banking....virtueler kan niet. Cryptocurrency is even echt als onze euro's.