Buitenlandse Zaken kan weer surfen na "zeer sterke aanval vanuit Rusland"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.
Het personeel van Buitenlandse Zaken kan weer surfen en mailen. Het digitale verkeer bij de federale overheidsdienst werd gisteren volledig stilgelegd nadat de servers vorige week gehackt werden. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders liet op Radio 1 weten dat het om een "zeer sterke aanval vanuit Rusland" ging.

Het computervirus werd gisteren geïdentificeerd. Volgens de krant De Standaard ziet de militaire inlichtingendienst 'Snake' als het middel bij uitstek van de Russen om de wereld te begluren. Minister Reynders vreest voor nog meer aanvallen en liet vandaag op Radio 1 verstaan dat heel Europa met dergelijke aanvallen af te rekenen krijgt. "Mijn Nederlandse collega zei me dat ze in Nederland elke dag zo'n aanval te verwerken krijgen."

Om alle virussen van het netwerk te halen en er zeker van te zijn dat er niet nog meer informatie lekte, besliste Buitenlandse Zaken gisteren het hele computernetwerk in quarantaine te plaatsen. De medewerkers konden al die tijd niet op het internet. Het contact met de buitenwereld is inmiddels hersteld. Toch zal het nog een hele tijd duren vooraleer de servers schoongemaakt zijn.

Buitenlandse Zaken heeft vandaag al 2.200 paspoortaanvragen behandeld. Ook visa-aanvragen zijn sinds vanmiddag weer mogelijk. Intussen werken de informatici verder aan het systematisch schoonmaken van de informaticasysteem van Buitenlandse Zaken.

Vermoed wordt dat bij de hacking vertrouwelijke documenten over de Europese standpunten rond Oekraïne gestolen zijn.