Brits parlement hekelt gebrek aan transparantie bij toezicht inlichtingendiensten op internet

REUTERS
Groot-Brittannië heeft nood aan een nieuwe wet die het gebrek aan transparantie verhelpt bij het toezicht van inlichtingendiensten (zoals MI6 en GCHQ) op de privé-contacten van internetgebruikers. Eén enkele wet moet de bevoegdheden regelen, luidt het in een vandaag in Londen gepubliceerd rapport van een parlementaire commissie.

De regelingen zijn momenteel "onnodig ingewikkeld" en te "weinig transparant". Onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over massale spionagepraktijken vormden de aanleiding voor de parlementaire commissie.

De Britse geheime diensten probeerden niet met spionageprogramma's als Tempora de wetten te omzeilen. Volgens de commissie is het toezicht niet alomvattend noch willekeurig: "Het GCHQ verzamelt of leest niet de e-mails van iedereen. Daartoe beschikken ze niet over de juridische bevoegdheid noch over de middelen en de technische mogelijkheden". Om het vertrouwen van de bevolking in de veiligheidsdiensten te bewaren, moet de regering echter zoveel mogelijk transparantie garanderen, zei commissie-woordvoerster Hazel Blears.

Privacyactivisten hekelen het rapport. De parlementaire commissie is enkel de spreekbuis van de spionnen, zei bijvoorbeeld de leider van de burgerrechtengroep Liberty, Shami Chakrabarti.