Ga naar de mobiele website
^ Top

Boete en waarschuwing: "Facebook zamelt te veel persoonlijke gegevens in"

Deze foto toont een 3D print van het Facebook logo met op de achtergrond het logo van de Europese Unie.
REUTERS Deze foto toont een 3D print van het Facebook logo met op de achtergrond het logo van de Europese Unie.
Privacyautoriteiten in verschillende landen, waaronder België, hebben vandaag het privacybeleid van Facebook opnieuw onder vuur genomen. In Frankrijk loopt de sociaalnetwerksite een boete van 150.000 euro op. In ons land krijgt het bedrijf een uitbrander onder de vorm van een "aanbeveling", en een rechtszaak die in oktober van start gaat.

Een vijftal privacywaakhonden in Europa hebben een contactgroep opgericht over Facebook nadat de site zijn privacybeleid enkele jaren geleden wijzigde. In ons land kwam het tot een rechtszaak wegens schendingen van de Privacywet en de Wet Elektronische Communicatie. In kort geding beet de privacywaakhond vorig jaar in het zand, maar de rechtzaak loopt nog. De pleidooien zullen hoogstwaarschijnlijk plaatsvinden op 12 en 13 oktober 2017.

Vandaag communiceerde de Privacycommissie over een nieuwe aanbeveling naar aanleiding van de laatste wijzigingen in het cookiebeleid van Facebook en de manier waarop persoonsgegevens worden verwerkt. "De Privacycommissie heeft vastgesteld dat Facebook nu nog meer persoonsgegevens verwerkt van zowel gebruikers als niet-gebruikers van Facebook, zonder dat zij daartoe een geldige toestemming bekomt en de andere wettelijke voorwaarden naleeft", klinkt het.

"Inzameling van persoonsgegevens is buitensporig"

De Privacycommissie vindt de inzameling van persoonsgegevens door Facebook aan de hand van cookies en social plug-ins "in meerdere omstandigheden buitensporig".

Zo maakt Facebook sinds augustus vorig jaar gebruik van zogenaamde 'pixels' om informatie over het surfgedrag van gebruikers en niet-gebruikers te bekomen. Die 'pixels' zijn tools die Facebook ter beschikking stelt aan uitbaters van externe websites. De 'pixels' zijn voor de gebruiker onzichtbaar, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de "Vind ik leuk"-knop. De Privacycommissie start een bijkomend onderzoek naar die praktijk.

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook
Photo News Mark Zuckerberg, CEO van Facebook

Gegevens van gevoelige aard

In Nederland deelde de Autoriteit Persoonsgegevens op hetzelfde moment de resultaten van haar onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens van zo'n 9,6 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Opvallend daarbij is dat de Nederlanders vaststelden dat Facebook bijzondere gegevens van gevoelige aard gebruikt zonder toestemming. "Zo verwerkte Facebook gegevens over seksuele geaardheid om op basis hiervan gerichte advertenties te tonen. Facebook is met dit laatste inmiddels gestopt." Als Facebook met andere overtredingen niet stopt, dreigt een sanctie.

In Frankrijk is het al zo ver: de Franse autoriteit CNIL legt een boete van 150.000 euro op. De CNIL vond verschillende inbreuken tegen de Franse wetgeving en gaf de netwerksite begin vorig jaar drie maanden de tijd om zich in orde te stellen, met name rond gerichte advertenties en tracking van internetgebruikers via cookies. Op vraag van Facebook werd de termijn nog verlengd, maar er kwam geen beterschap. De boete is uitgesproken tegen Facebook en Facebook Ierland.

Samen vuist maken

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) vindt het goed dat verschillende landen samenwerken tegen Facebook. "Het is voor mij ook al langer duidelijk dat Facebook een loopje neemt met de privacywetgeving, niet alleen met haar cookiebeleid, maar ook met de zogenaamde pixels. Daarom is het ook goed dat dit probleem over de grenzen aangepakt wordt en alle Europese landen samen een vuist maken tegen Facebook."

"Dit probleem met Facebook kan alleen worden aangepakt op Europees niveau, door samenwerking over de grenzen heen", aldus nog De Backer. "Met de hervorming van de Privacycommissie die we net doorgevoerd hebben, zal binnenkort ook de Belgische Privacycommissie de onderzoeks- en boetecapaciteit van de Franse en Nederlandse privacyautoriteit hebben."

Reactie van Facebook

In een reactie zegt een woordvoerder van Facebook dat "privacy voorop staat". "We hebben ons beleid in de afgelopen jaren sterk vereenvoudigd om gebruikers te laten begrijpen hoe wij informatie gebruiken om Facebook beter te maken. We hebben ook teams van specialisten - van programmeurs tot ontwerpers - samengesteld die zich primair bezighouden met privacy en bescherming daarvan. Zo hebben zij functies ontwikkeld die gebruikers meer keuzemogelijkheden en controle over hun gegevens hebben gegeven." 

Facebook zegt zich aan het Europese wetgeving voor gegevensbescherming te houden "middels onze vestiging in Ierland", waar het bedrijf zijn Europese hoofdzetel heeft. Het bedrijf vindt dat het onder Ierse wetgeving valt en niet onder de Belgische of Franse. "Hoewel we het niet eens zijn met de bevindingen van de Privacycommissie, kijken we ernaar uit om onze inzichten te zijner tijd in volledigheid toe te lichten", aldus nog Facebook.

Meer over



Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug