Blendle sluit contracten met grote Duitse uitgevers

Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping gaan met hun Blendle ook naar Duitsland.
ANP Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping gaan met hun Blendle ook naar Duitsland.
De digitale kranten- en tijdschriftenkiosk Blendle komt ook beschikbaar voor Duitse geïnteresseerden. Vandaag maakt het Nederlandse bedrijf bekend dat het contracten heeft gesloten met bijna alle grote Duitse uitgevers voor deelname aan een Duitse versie van Blendle. Duitsers kunnen zich vanaf nu aanmelden voor een toegangscode. In september volgt een officiële lancering.

Volgens Blendle-bazen Alexander Klöpping en Marten Blankensteijn doen vrijwel alle grote uitgevers mee. Duitsers kunnen straks losse artikelen kopen van onder meer Der Spiegel, Die Zeit en Stern. In totaal zijn 30 kranten en tijdschriften beschikbaar in de Duitse versie van Blendle.
 
Klöpping heeft hoge verwachtingen: "Er heerst daar een echte krantencultuur. Maar net als in Nederland was het daar niet mogelijk om losse artikelen te kopen. Sinds we in Nederland hebben aangetoond dat veel mensen dat fijn vinden, kregen we al veel verzoeken uit Duitsland." Blankensteijn was vervolgens de afgelopen negen maanden regelmatig in Duitsland om de contracten te regelen.

Bladeren

Ook in Duitsland krijgen uitgevers een deel van de opbrengst van de verkoop van losse artikelen. In Nederland is dat 70 procent. Ook in België is Blendle actief: bij ons zijn de artikels van Humo, Knack, De Tijd en De Standaard beschikbaar via de toepassing.

Blendle blijft overigens één systeem, wat betekent dat ook Belgische gebruikers de Duitse bladen kunnen bekijken en lezen. Duitse gebruikers kunnen op hun beurt in de Nederlandse en internationale catalogus bladeren. 

Blendle werd ongeveer een jaar geleden in Nederland gelanceerd en telt inmiddels ruim 300.000 gebruikers. Zes maanden na de start kreeg het bedrijf een investering van drie miljoen euro van The New York Times en de Duitse uitgever Axel Springer. Aan een Amerikaanse versie wordt ook gewerkt. The Wall Street Journal, The Washington Post en The Economist zijn al in de kiosk te vinden.

ANP