Bitcoin bereikt vandaag een nieuwe mijlpaal

REUTERS
Vandaag is de 17 miljoenste bitcoin gemined, een mijlpaal voor de eerste én veruit de grootste virtuele cryptomunt die bestaat. Die mijlpaal heeft alles te maken met de schaarste, want 'slechts' maximaal 21 miljoen bitcoins worden in omloop gebracht.

Het delven is een belangrijk onderdeel in bitcoinland. Hoe dit werkt? Op één of meerdere computers wordt 'mininghardware' aan het werk gezet om een ingewikkelde rekensom op te lossen. De persoon of groep die het antwoord op de puzzel vindt, ontvangt 12,5 bitcoin. Om de ongeveer vier jaar halveert deze beloning.

Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker van Bitcoin, minede in januari 2009 het allereerste blok. Als beloning daarvoor kreeg hij toen de allereerste 50 bitcoins die ooit in omloop kwamen. De laatste ‘blockhalvering’ dateert van juni 2016, toen de beloning daalde van 25 naar 12,5 bitcoins. In 2020 volgt een nieuwe halvering naar 6,25 bitcoins.

Voordat de bitcoinmijn helemaal is opgedroogd, zijn we naar verwachting al in 2140.

Eigenschappen 

"In tegenstelling tot euro’s en dollars, die bijna onbeperkt bijgedrukt kunnen worden, staat een limiet op het maximale aantal bitcoins dat ooit in omloop zal komen. De schaarste die hiermee wordt gecreëerd is één van de belangrijkste eigenschappen van bitcoin'', zegt Mike Hutting, directeur van cryptocurrencybroker BTC Direct.

Wat de schaarste met de waardeontwikkeling van de munt zal doen, is lastig te voorspellen. Sommige mensen verwachten dat de prijs vroeg of laat zal stijgen, anderen denken juist dat de cryptomunt z'n langste tijd heeft gehad. Niet onbelangrijk: de meeste mensen die er iets over zeggen, hebben een belang bij een stijging of daling.

Afgelopen december en januari steeg de vraag naar bitcoins enorm, waardoor 1 bitcoin een recordwaarde van 20.000 dollar bereikte. Niet veel later volgde een flinke koersval. 
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Vannuffelen

  Kristof Husson , dat was mijn antwoord aan David Lievens die denkt dat munten gedekt zijn door goud en zilver . Landen verkochten jaren geleden massaal goud , zoveel dat er afspraken moesten gemaakt worden om de prijs niet te laten kelderen . Dan wordt er massaal geld geprint dat het niet meer mooi is om te zien . munten zijn practisch ook door niets meer gedekt .

 • David Lievens

  Dank u wel Geert. De gouden standaard bestaat idd niet meer omdat deze de VS bijna ruïneerde tijdens de vietnamoorlog. Dus de regel is niet meer een vaste prijs (in dollar) per ounce. Maar elk land heeft een goudreserve. Waarom denk je, Jan? Omdat goud en in de tweede plaats zilver altijd en overal waarde hebben. De goudwaarde speelt nog steeds een rol bij munteenheden.

 • Jan Sierens

  Raf Vertongen zegt "Er zijn blijkbaar zelfs al websites waar je ik crypto kunt betalen". Raar dat men verwonderd is over het feit dat je met crypto kan betalen. En toch is zijn verwondering gepast, want het feit is dat de huidige crypto in de praktijk niet bruikbaar zijn. Degenen die ze kopen is enkel voor speculatie gedreven door hebzucht. Zoek even tulpenmanie op en vergelijk de idiotie.

 • Francinne Declerque

  Hoe het ook zit, als jan modaal nu geld verdienen gaat niet meer met die cryptocurrencies, evenwel hebben we er een paar maand geleden slim de winst ingecashed en er oa nieuwe wasmachine en droogkast van gekocht, en de rest is budget voor vertier.

 • raf janssens

  En hoeveel elektriciteit kost het ondertussen om er één te minen?