Bijna een derde van Belgische jongeren blijft illegaal downloaden en streamen

Foto ter illustratie.
Getty Images/iStockphoto Foto ter illustratie.
Bijna een derde van de Belgische jongeren (31 procent) downloadde of streamde het afgelopen jaar bewust illegaal films, series, muziek en videospelletjes. Dat blijkt uit een onderzoek van de EUIPO, het Europese bureau voor intellectuele eigendom, dat iets meer dan 1.000 Belgische jongeren tussen 15 en 24 jaar ondervroeg. Europees ligt het gemiddelde op slechts 21 procent.

Het European Union Intellectual Property Office EUIPO ondervroeg in totaal 23.507 Europese jongeren tussen 15 en 24 over hun download- en streamgedrag. Iets meer dan de helft van hen gaf aan het afgelopen jaar bewust niet illegaal gedownload, gestreamd of afgespeeld te hebben. Dat is een pak beter dan in het vorige onderzoek uit 2016: toen gaf slechts 40 procent van de Europese jongeren aan zich afzijdig te houden van illegale inhoud.
Volgens het EUIPO heeft de daling vooral te maken met de populariteit én betaalbaarheid van allerlei abonnementsdiensten, zoals Netflix of Spotify. Zowat een kwart van de ondervraagde jongeren geeft aan dat ze bereid zijn daarvoor te betalen, 9 procent meer dan in 2016 het geval was. Bovendien zijn de jongeren zich steeds beter bewust van de gevaren rond illegale inhoud, zoals virussen of slechte beveiliging van creditcardgegevens, klinkt het. 

Ook in ons land zijn er steeds minder jongeren die illegaal downloaden en streamen, maar de daling is veel minder opvallend dan in de meeste andere lidstaten. 31 procent van de 1.039 ondervraagden gaf aan het afgelopen jaar bewust illegaal toegang te hebben verschaft tot films, series, muziek of videospelletjes, amper twee procentpunt minder dan in 2016. Het Europees gemiddelde is slechts 21 procent. België staat daarmee op een zevende plaats op 28 lidstaten, na Litouwen, Estland, Griekenland, Portugal, Cyprus en Letland. Bijna 40 procent van de Belgische jongeren geeft aan geen illegale content te gebruiken, tegenover iets meer dan de helft op Europees niveau.

De prijs van de legale inhoud is voor 64 procent van de Belgische jongeren de belangrijkste reden om hun toevlucht te nemen tot het illegale circuit, maar ook de snelheid en de toegankelijkheid van bepaalde inhoud spelen een rol. 

Met de studie wil het EUIPO informatie verzamelen om nieuwe beleidslijnen te ontwikkelen om intellectuele eigendomsrechten beter te beschermen. "We willen beleidsmakers en iedereen die met intellectueel eigendom werkt, waardevolle inzichten bieden in hoe jongere generaties op intellectuele eigendomsrechten reageren", zegt directeur Christian Archambeau.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Men kan niets lezen, bekijken of beluisteren op het internet zonder het te downloaden. Het moet immers altijd eerst naar je computer komen. Sla je het vervolgens op dan maak je eigenlijk een thuiskopie. Dat is eigenlijk wettelijk toegelaten. Daar dienen de copyrights voor die je betaalt via Sabam of Auvibel. Oorspronkelijk moest voor een thuiskopie niet betaald worden. Die brachten in 2018 € 14.520.357,08 op. Daarbij kwam dan nog € 388.845,69 voor het openbaar leenrecht van bibliotheken.

 • Frans Peeters

  En hoe zit het met de graaiers van SABAM die daar gelukkig geen vat op hebben

 • Gino Denil

  Die artiest wordt nu betaald met de miljoenen die Sabam binnen rijft op toestellen en media waar geen illegale content op staat. Als verwoed fotograaf betaal ik Sabam taks om mijn eigen werk op te slaan. Als programmeur om mijn eigen source code op schijf te bewaren. En als leraar destijds op de duizenden CD's met mijn zelf geschreven cursussen die mijn cursisten gratis kregen. Illegaal downloaden van jongeren tegenover gelegaliseerde diefstal van artiesten.

 • Marie Vandam

  De ontwikkelaars van het internet zeiden zelf ..het is van iedereen !. Net als men vroeger muziek opnam op cassettes!. Hypocriet tot en met!.

 • Yvan Lissens

  Zelf heb ik het Internet leren kennen toen downloaden eerder regel dan uitzondering was. Weinigen hadden een legale versie van Windows of Office en overal was er wel een cd te vinden die bulkte van de illegale software. De dag van vandaag zie ik er het nut niet meer van in, programma's en diensten zijn tegenwoordig billijk geprijsd en ik betaal liever eerlijke prijs dan het gevaar te lopen om "beestjes" op de pc te krijgen. Bovendien werkt de ontwikkelaar / artiest ook niet gratis.